Děsivá studie: Paracetamol neničí jenom játra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Děsivá studie: Paracetamol neničí jenom játra!

Paracetamol ovlivňuje lidskou psychiku.
Paracetamol ovlivňuje lidskou psychiku. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Paracetamol užívá valná většina z nás poměrně často. Ulevuje od bolesti, najdeme ho v lécích proti chřipce. O jeho nežádoucích účincích na játra se mluví už dlouho. Teď ovšem nová studie prokázala, že trvale ovlivňuje i lidskou osobnost.

Sáhnout po pilulce, která vám uleví je velmi snadné. Jenže odborníci z univerzity v Ohiu dokázali, že jeho užívaní má vliv na lidskou osobnost. Podle britského Daily Mailu snižuje schopnost empatie.

„Paracetamol zabraňuje člověku vcítit se do jiného, stejně jako otupuje bolest, otupuje i empatii,“ popsal jeden z vědců. Pokus na osmdesáti studentech dokázal, že lidé po použití paracetamolu jsou mnohem méně soucitní.

 

Tato studie o účincích léku však není první. Už dříve vědci dokázali, že lidé, kteří tuto látku užili, dokážou s větším klidem dělat důležitá rozhodnutí. Paracetamol totiž potlačí i psychologickou bolest, kterou cítí lidé v těžkých situacích.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.