Vendula Svobodová: Chce vdovský důchod! Víme, kolik dostane! A je to hodně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vendula Svobodová: Chce vdovský důchod! Víme, kolik dostane! A je to hodně!

Vendula Svobodová
Vendula Svobodová  (: archiv)

PRAHA – Tak to je šok! Ačkoliv Vendula Svobodová (35) zdědí po svém muži, zesnulém skladateli Karlu Svobodovi (†68) majetek v hodnotě stovek milionů korun, živit ji bude český stát! Rozhodla se totiž zažádat o důchod.

Tak to je šok! Ačkoliv Vendula Svobodová (35) zdědí po svém muži, zesnulém skladateli Karlu Svobodovi (†68) majetek v hodnotě stovek milionů korun, živit ji bude český stát! Rozhodla se totiž zažádat o důchod. „Zažádala jsem o vdovský a sirotčí důchod. Z toho budu žít,“ přiznává Svobodová. Kolik peněz bude vdova od státu měsíčně dostávat? Víme to!

Vypořádání stamilionového dědictví po úspěšném hitmakerovi se táhne. S tímto majetkem tedy nikdo nesmí manipulovat. Svobodová je tudíž v podstatě bez finančních prostředků. A tak se rozhodla neutěšenou situaci řešit. Pro sebe zažádala o vdovský důchod, pro dvouletého syna Jakuba pak o sirotčí. „Z těchto peněz budu žít,“ tvrdí Vendula.

Kolik bude měsíčně od státu dostávat? „Vdovský a sirotčí důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchody 1 570 korun, procentní výměra je padesát procent ze starobního důchodu, který brala zemřelá osoba v době smrti u vdovského důchodu a čtyřicet procent u sirotčího důchodu,“ řekla deníku Aha! Štěpánka Filipová, tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení. Podle informací z okolí zemřelého skladatele pobíral v době své smrti Svoboda důchod přesahující čtyřicet tisíc korun. Vendula by tak měla pobírat vdovský důchod mírně přesahující 22 tisíc korun měsíčně a o pár tisíc nižší sirotčí důchod na malého Kubíka. „Nejvyšší vdovský důchod, jaký jsme k poslednímu prosinci roku 2006 vypláceli, se pohyboval v pásmu 18 100 – 18 199 korun a sirotčí v pásmu 14 800 – 14 899 korun,“ tvrdí Filipová. Svobodová tak zřejmě bude brát nejvyšší sirotčí i vdovský důchod v celé republice!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.