Hvězda Národního měla i milence, lesbické lásce s kovanou komunistkou však dala přednost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hvězda Národního měla i milence, lesbické lásce s kovanou komunistkou však dala přednost!

Fotografie
Fotografie (internal)

Blanku Waleskou (†76) si většina pamětníků vybaví spíše z epizodních filmových rolí, případně z prken Národního Divadla, kde dlouhá léta účinkovala. V mládí se stýkala intimně s muži, jako většina jejích vrstevnic. Postupem času však herečka lyricky laděných rolí poznala, že spíše než pánové, ji přitahuje něžnější pohlaví. Nakonec se zamilovala do významné komunistické funkcionářky.

Kdo si vzpomíná na v Písku natáčený film Lístek z památníku, kde byla romanticky zamilovaná do Karla Högera, rozhodně by netipoval, že malebné jihočeské město se jí stane osudným v lásce k druhé ženě. Stala se jí významná bolševická funkcionářka a ředitelka pražského Divadelního ústavu Eva Soukupová, která pocházela právě z Písku. A protože homosexualita za totality příliš "nefrčela" a byla spíše považována za diagnózu, bylo postavení milenky pro udržení vztahu velmi důležité.


"Nikde se o tom nepsalo, ale všichni jsme věděli, že jsou to lesbičky, a že žijí spolu. Obě čelily také narážkám od komunistů. Ale tím, že Soukupová byla vysoce postavená, stejně jako tehdy asi Jiřina Švorcová, snadno to ustála," říká herečka, která podle webu InStory.cz obě ženy znala. Blanka Waleská se prý svou homosexuální orientací a partnerským svazkem se ženou nijak netajila, ale ani nechlubila. Kdo by to do hvězdy snímků jako Daleká cesta, Měsíc nad řekou, Stříbrný vítr, Proti všem nebo Kladivo na čarodějnice býval byl řekl? Zemřela v roce 1986, Eva Soukupová ji přežila o 21 let.

Přečtěte si
t.novak
1. 3. 2015 • 22:39

amplituda

pisar
1. 3. 2015 • 20:42

to amplituda: ta jména nic neříkají kulturním nevzdělancům.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.