Smrt Karla Svobody: Policie má strašlivé podezření: K sebevraždě ho donutili. Vyšetřujeme kdo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smrt Karla Svobody: Policie má strašlivé podezření: K sebevraždě ho donutili. Vyšetřujeme kdo!

Karel Svoboda
Karel Svoboda

PRAHA – Utajované vyšetřování tragické smrti zemřelého skladatele Karla Svobody (†68) dál pokračuje. Milan Hrubý, vedoucí státní zástupce z Kolína, který má případ pod palcem, teď exkluzivně deníku Aha! potvrdil: „Prošetřujeme podezření z trestného činu účasti na sebevraždě.

Utajované vyšetřování tragické smrti zemřelého skladatele Karla Svobody (†68) dál pokračuje. Milan Hrubý, vedoucí státní zástupce z Kolína, který má případ pod palcem, teď exkluzivně deníku Aha! potvrdil: „Prošetřujeme podezření z trestného činu účasti na sebevraždě. Zjišťujeme, zda Karlu Svobodovi k tomuto kroku někdo nedopomohl úmyslně.“ Policie proto v minulých dnech požádala o povolení získat od operátora odposlechy hovorů a výpisy esemesek ze skladatelova mobilu v onen osudný den. Pak ale přišel šok! Soud to policii zakázal…!

Karel Svoboda nenechal dopis na rozloučenou, ještě pár desítek minut před smrtí měl podle svědků dobrou náladu. Policisté i psychologové se shodli – pokud se zastřelil sám (ani vražda ovšem zatím není podle vyšetřovatelů úplně vyloučena), zřejmě ho k zoufalému činu vyprovokoval náhlý silný emocionální otřes. Nějaká hrozná zpráva, která ho bytostně zasáhla. Zavolal mu někdo? Přiměla ho k sebevraždě nějaká strašná esemeska? Jeho manželka Vendula se dušuje, že ona o ničem neví. Mluví pravdu?

Právě tímto směrem se teď začalo ubírat vyšetřování středočeské kriminálky. „I kdyby expertízy v příštích dnech prokázaly, že to byla opravdu sebevražda, vyšetřování tím neskončí,“ potvrdil nám důvěryhodný zdroj u policie. „Zjišťujeme, zda na jeho případné sebevraždě nemá někdo podíl. Třeba psychickým terorem nebo cíleným útokem na jeho psychiku a zdraví.“ Právě tohle děsivé tajemství může skrývat Svobodův mobilní telefon.

Policie proto logicky požádala o povolení získat od operátora odposlechy hovorů a výpisy esemesek ze skladatelova mobilu v onen osudný den. Jenže soud to nyní policii zakázal! Důvod? Prý by šlo porušení trestního zákona! Tak to odůvodňuje státní zastupitelství v Kolíně, které dohlíží na všechny úkony kriminalistů, kteří případ zatím nevysvětlitelné smrti národem milovaného skladatele vyšetřují. Přitom právě výpisy z mobilu by mohly objasnit nekonečné dohady o tom, co se v onen osudný den odehrálo! To, co by kriminalisté z odposlechů zjistili, by porovnali s výpověďmi svědků a hledali by rozpory. A právě ty by je mohli přivést blíž… i k případnému pachateli! Kvůli rozhodnutí soudu může teď pátrání uvíznout na mrtvém bodě!

Milan Hrubý, vedoucí státní zástupce z okresního státní zastupitelství Kolín, ale vysvětluje: „Odposlechy hovorů a výpisy zpráv z mobilního telefonu by zajisté byly užitečné k vyjasnění celé řady okolností, které dosud nejsou objasněny. Jenže my tohle povolení policii dát prostě nemůžeme.“

Proč? Vždyť sám říkáte, že by to vyšetřování velmi pomohlo!
„Ano, ale nemá to oporu v trestním řádu. Vzhledem k závažnosti tohoto trestného činu není tenhle úkon možný učinit.“
Vám se zdá napomáhání někomu k sebevraždě jako málo závažný trestný čin?!

„To určitě ne, ale trestní řád přesně vymezuje, jaký úkon lze provést a jaký ne. Při trestném činu účasti na sebevraždě je horní trestní sazba pouze tři roky nepodmíněně. A jít k takovým úkonům, jako je výpis z telefonních hovorů, proto není možné.“

Za jakých okolností by tedy policie povolení dostala?
„Pokud by se trestný čin překvalifikoval na vraždu, kde je mnohem vyšší sazba, byli bychom podle zákona povinni k výpisům sáhnout. Zatím to ale opravdu možné není.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.