Vyšetřování smrti Karla Svobody končí... Vendule hrozí krminál? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vyšetřování smrti Karla Svobody končí... Vendule hrozí krminál?

Vendula Svobodová
Vendula Svobodová (Aha – Dalibor Puchta)

ŘÍČANY/PRAHA – Spekulace o příčinách smrti Karla Svobody (†68) neutichají, právě naopak! Stále je ve hře strašlivé podezření, podle kterého mohla mít vdova po mrtvém hitmakerovi Vendula (35) opravdu podíl na jeho smrti. Vendula však takové starosti zatím neřeší a místo truchlení teď pózuje fotografům jako profesionální modelka.

Tajemný svědek prý slyšel to, co asi neměl

..

V paragrafu 230 trestního zákona se ale jasně říká, že „kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá, bude potrestán.“ Trestní sazba je od šesti měsíců do tří let vězení.

A právě první část tohoto paragrafu by se dala uplatnit na esemesky, případně i telefonáty, jež měly podle některých spekulací přimět Karla Svobodu, aby si vzal život! Kromě tajemné textové zprávy ve skladatelově mobilu, o které již deník Aha! informoval a kvůli které doteď mobil analyzuje policie, se totiž vynořila nová informace.

Vyšetřovatel sice stále počítá s tím, že případ odloží, nyní ale promluvil údajný zaměstnanec hotelu Jenišov u vodní nádrže Lipno, kde byla v osudný den Svobodovy sebevraždy Vendula ubytovaná. A právě jeho prohlášení by mohlo pomalu končící policejní pátrání obrátit úplně opačným směrem! Vendula v hotelu pobývala čtyři dny před manželovou smrtí a krátce před svým odjezdem domů měl náš zdroj Svobodovou zaslechnout, jak hovoří se svým mužem. A nebyl to prý láskyplný telefonát od zamilované manželky. Z úst zakladatelky nadace Kapka naděje měl naopak tryskat vodopád urážek!

„Nevěřil jsem vlastním uším. Kdyby se tak hnusně chovala přítelkyně ke mně, okamžitě bych se s ní rozešel,“ říká muž. Manažerka hotelu však tvrdí, že o ničem takovém neví. „To se mi nezdá. Mám tu tak málo zaměstnanců, že by se mi něco takového už dávno doneslo,“ myslí si Markéta Zelenková.

Ani případné přímé svědectví zaměstnanců hotelu by však nakonec nemuselo stačit na to, aby soud uznal Vendulu vinnou a poslal ji za katr. Dokázat takový trestný čin je totiž většinou nad možnosti policejních orgánů! „Pro naplnění znaku »pohne jiného k sebevraždě« nestačí, že pachatelovo zlé zacházení bylo objektivně příčinou sebevraždy. Je třeba, aby se pachatel tohoto trestného činu zle choval k jinému s úmyslem, aby tím vzbudil u něho rozhodnutí spáchat sebevraždu,“ vysvětluje pražský advokát Jakub Drábek.

I když celý les rukou již dlouho ukazuje na Vendulu jako na ten největší důvod, proč si Karel Svoboda vzal život, nikdo si nedokáže představit, že by opravdu chtěla svým chováním hudebníka zabít. Že se takový úmysl v podobných případech špatně prokazuje, ostatně potvrzuje i ministerstvo spravedlnosti. „V roce 2005 stíhaly soudy kvůli paragrafu 230 jedinou osobu ze severní Moravy. Obžalovaný člověk byl nakonec zproštěn viny,“ říká mluvčí rezortu Zuzana Kuncová.

Snad i proto začíná vdova po Karlu Svobodovi pookřívat a chodit mezi lidi. Vždyť je prakticky jisté, že ji ani nikoho jiného nebude nakonec policie stíhat a příčina sebevraždy Karla Svobody tak zůstane možná už navždy nedořešená…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.