Stávka na Nově? Bouří se kvůli malým platům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Stávka na Nově? Bouří se kvůli malým platům

Může se stát, že největší hvězdy Televizních novin nebudou brzy mít co moderovat...
Může se stát, že největší hvězdy Televizních novin nebudou brzy mít co moderovat...

PRAHA – Nejsledovanějšímu českému pořadu –Televizním novinám na Nově - hrozí pořádný skandál! Krajští reportéři Novy se totiž bouří proti tomu, jak s nimi nejsledovanější televize zachází.


A dokonce už vyhrožují stávkou a Televizním novinám tak hrozí, že v nich nebude co vysílat! Informaci deníku Aha! potvrdilo hned několik »krajánků«. Opravdu se může stát, že Lucie Borhyová, Markéta Fialová a Pavla Charvátová se svými partnery nebudou mít co moderovat? A velké problémy má podle zákulisních spekulací se svými zprávami i konkurenční Prima. Ta údajně zvažuje, že je zruší úplně!

„Nova výrazně změnila svůj systém krajských reportérů. Většina z nich musela přejít do zaměstnaneckého poměru, kde základní měsíční plat je jen okolo 10 000 korun hrubého. Zaměstnanecký poměr pak Nova využívá k tomu, že nás nutí pracovat mnohem více než dřív a v podstatě za to máme míň peněz,“ popsal deníku Aha! důvod nespokojenosti jeden z reportérů.

„Nova navíc chce, abychom každou reportáž posílali ve třech verzích. Jednu pro Snídani s Novou, druhou pro odpolední zpravodajský pořad a třetí pro večerní Televizní noviny. Jenže Nova za tyto tři reportáže platí jako za jedinou a přitom je s tím mnohem více práce než s jedinou reportáží,“ říká jiná krajská reportérka s tím, že honorář za jednu akci se pohybuje jen v řádech stokorun.

Kliknutím zvětšete„Nova hrozně šetří a odmítá o tomto systému s námi jakkoliv komunikovat. V podstatě nás vydírá. Proto jsme se rozhodli, že proti Nově budou všichni krajští reportéři postupovat jednotně. Pokud Nova systém nezmění, půjdeme klidně do stávky. To jsem zvědavý, co pak budou vysílat,“ čertí se další nespokojený reportér.

Krajští zpravodajové přitom svými příspěvky plní zhruba 70 procent obsahu odpolední zpravodajské relace a kolem 40 procent zpráv večerních Televizních novin. Stávka krajských reportérů by tak pro Novu byla katastrofa…
„Naši regionální reportéři patří k nejlepším novinářům v zemi a s tím souvisí i jejich ohodnocení a pracovní vytížení. Jejich práce si vážíme a s regionálními studii jsme v denním kontaktu, veškeré provozní a jiné záležitosti řešíme na denní bázi,“ odpověděl na naši otázku týkající se krajánků velmi vyhýbavě Petr Mrzena, šéfredaktor zpravodajství Novy. Zda tím chtěl naše informace potvrdit či vyvrátit, zůstává otázkou.

Velké problémy, a možná i zánik, hrozí i 1. zprávám na Primě. „Švédští majitelé nejsou spokojeni, jak zprávy vypadají a jakou mají sledovanost v porovnání s tím, kolik to stojí. A zvažují kompletní zrušení zpravodajství,“ nechal se slyšet zdroj blízký švédským majitelům Primy. Vedení televize však zatím tyto zvěsti popírá. „Jde o pouhé spekulace. Zpravodajství Prima TV je jedním z klíčových pořadů televize. Prima TV je plnoformátovou televizní stanicí a hodlá jí zůstat i do budoucna,“ řekla deníku Aha! mluvčí Primy Jana Malíková. Už v minulosti se ale nejednou ukázalo, že vedení Primy bylo o změnách, které si vymysleli zahraniční majitelé, informováno až jako poslední. Takže je možné, že vedle moderátorky Světlany Zárubové o práci přijdou například i rosničky Romana Vítová či Petra Voláková.


Autor: Josef Koukolíček, Petr Macek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.