Natáčení Hříchů pro pátera Knoxe: Adamovské dali pod šaty speciální přístroje! Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Natáčení Hříchů pro pátera Knoxe: Adamovské dali pod šaty speciální přístroje! Proč?

Zlata Adamovská
Zlata Adamovská (Foto pro Aha! - archiv ČT, ara )

Natáčet detektivku Hříchy pro pátera Knoxe nebyla žádná legrace! Herci museli všechno zvládat na první dobrou, protože seriál se tenkrát vysílal živě a chybovat se zkrátka nemohlo. Pro některé herce to byla opravdu velká zátěž a zkouška pevných nervů.

Seriál na motivy detektivek spisovatele Josefa Škvoreckého se poprvé objevil v televizi roku 1992 a vysílal se poslední pátek v měsíci. „Zkoušeli jsme od pondělí do pátku, celé sobotní odpoledne byla generálka a večer se jelo naživo. Jeden díl musel být dlouhý přesně hodinu, protože po něm následovaly zprávy,“ vzpomíná režisér Dušan Klein.

Ten musel děj přizpůsobit českému prostředí, protože v knižní předloze barová zpěvačka cestovala všude po světě. Role femme fatale pomáhající rozkrývat tajemství vraždících padouchů se ujala Zlata Adamovská, která k nelibosti některých diváků v seriálu i zpívala.

Během jednoho z deseti dílů měla pod šaty i přístroj ukazující, jak zvládá náročné natáčení. Mašinka měřila, jaká je to pro její organismus zátěž. Nakonec lékařům vyšel stres a námaha, jako by osm hodin fárala v dole. „Bylo to vyčerpávající, ale nikdy na něj nezapomenu,“ vzpomíná Adamovská dodnes na natáčení. K roli jí prý režisér s dýmkou Klein přemluvil a po seriálu se dokonce vydalo i CD s písněmi, které provázely celou detektivní sérii.

Chcete si připomenout legendární pravidla pátera Knoxe?

1. Zločinec musí být někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu.

2. Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny.

3. Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba; i ta je přípustná pouze tehdy, odehrává-li se děj ve stavbě, kde lze takové zařízení předpokládat.

4. Nesmí být použito žádného "dosud neobjeveného" jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vědeckého vysvětlování na konci příběhu.

5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan. (Tohle není projev rasismu dobrého pátera, jen výraz dobové averze proti nejzprofanovanější rekvizitě šestákových detektivek.)

6. K řešení nesmí detektivovi dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí.

7. Pachatelem nesmí být sám detektiv.

8. Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned neodhalí také čtenáři.

9. Duchem chudý přítel detektivův, jeho watson, nesmí zatajit žádné myšlenky, které se mu honí v hlavě; musí mít inteligenci mírně, ale jen velmi mírně podprůměrnou.

10. Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci.

Přečtěte si
dandova
22. 4. 2014 • 09:07

Ale uznejte, že Dagmar tomu pak dala korunu.

ferdinand6
21. 4. 2014 • 22:10

Fuj, taková odulá tetka!

ferdinand6
21. 4. 2014 • 22:10

Fuj, taková odulá tetka!

ferdinand6
21. 4. 2014 • 22:10

Seriál byl strašný, hlavně její zpěv. Naštěstí na něj mám jen mlhavé vzpomínky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.