Houbové recepty: Roláda s houbovou náplní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Houbové recepty: Roláda s houbovou náplní!

Roláda s houbovou náplní
Roláda s houbovou náplní (Grada)

Jak je po víkendu? Byli jste v lesích úspěšní a donesli jste nějaké houby? Nebo mají mykologové skutečně pravdu a houby moc nerostou?

Pokud jste si přece jen něco v košících přinesli, máme pro vás při pondělku recept na roládu s náplní ze špenátu a hub. Dobrou chuť.

POTŘEBUJETE

  • 100 g špenátu
  • 160 g mouky s pšeničnými klíčky
  • 160 g pšeničné celozrnné mouky
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 500 g hub
  • 2 šalotky
  • 1 pórek
  • 1 stroužek česneku
  • černý pepř
  • 1 svazek petržele
  • 4 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
  • 250 g ricotty

POSTUP

Špenát přebereme, očistíme, opláchneme a ještě mokrý dáme do hrnce. Při mírné teplotě se listy rozpadnou, krátce je necháme zchladnout, vymačkáme a rozmixujeme v mixéru.

Do mísy dáme oba druhy mouky, přidáme špenát, 3 vejce, 2 polévkové lžíce oleje a sůl a prohněteme ve vláčné těsto. Zakryté necháme 30 minut odpočívat.

Mezitím očistíme houby, případně odkrojíme spodní část třeně a houby jemně nasekáme. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. V hrnci rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje, podusíme na něm doměkka houby, šalotku a pórek a prolisujeme oloupaný česnek. Okořeníme solí a pepřem a zakryté dáme stranou.

Petrželku opláchneme, dosucha otřepeme, jemně nasekáme a smícháme s parmazánem, ricottou, houbovopórkovou směsí a zbylým vejcem. Pikantně ochutíme solí a pepřem a zakryté dáme stranou.

Těsto dotenka vyválíme na pomoučené pracovní desce, potřeme náplní a stočíme do rolády. Roládu zabalíme do utěrky a oba konce zavážeme kuchyňskou nití.

Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody a roládu v ní vaříme při střední teplotě asi 30 minut. Pak opatrně vybalíme z utěrky a nakrájíme na plátky.

Na co si dát pozor: Jedlá houba nemůže způsobit otravu – ano, či ne?

Možná si většina z vás myslí, že jedlá houba nemůže způsobit otravu. Není to ale pravda! I po hříbcích nebo bedlách se vám může udělat špatně. Pravděpodobnou příčinou bude to, že se houby zapařily v pytlíku nebo v kufru auta.

Taky se můžou zkazit nevhodným či dlouhým skladováním kvůli rozmnožení bakterií a rozkládajícím se bílkovinám (stejně se kazí i maso).

A ještě jedno doporučení! Nesbírejte houby v okolí chemiček nebo důlních výsypek. Ty asi moc dobře chutnat nebudou...

Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.