Houbové recepty: Roláda s houbovou náplní!
Jak je po víkendu? Byli jste v lesích úspěšní a donesli jste nějaké houby? Nebo mají mykologové skutečně pravdu a houby moc nerostou?
Pokud jste si přece jen něco v košících přinesli, máme pro vás při pondělku recept na roládu s náplní ze špenátu a hub. Dobrou chuť.
POTŘEBUJETE
- 100 g špenátu
- 160 g mouky s pšeničnými klíčky
- 160 g pšeničné celozrnné mouky
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- 500 g hub
- 2 šalotky
- 1 pórek
- 1 stroužek česneku
- černý pepř
- 1 svazek petržele
- 4 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
- 250 g ricotty
POSTUP
Špenát přebereme, očistíme, opláchneme a ještě mokrý dáme do hrnce. Při mírné teplotě se listy rozpadnou, krátce je necháme zchladnout, vymačkáme a rozmixujeme v mixéru.
Do mísy dáme oba druhy mouky, přidáme špenát, 3 vejce, 2 polévkové lžíce oleje a sůl a prohněteme ve vláčné těsto. Zakryté necháme 30 minut odpočívat.
Mezitím očistíme houby, případně odkrojíme spodní část třeně a houby jemně nasekáme. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. V hrnci rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje, podusíme na něm doměkka houby, šalotku a pórek a prolisujeme oloupaný česnek. Okořeníme solí a pepřem a zakryté dáme stranou.
Petrželku opláchneme, dosucha otřepeme, jemně nasekáme a smícháme s parmazánem, ricottou, houbovopórkovou směsí a zbylým vejcem. Pikantně ochutíme solí a pepřem a zakryté dáme stranou.
Těsto dotenka vyválíme na pomoučené pracovní desce, potřeme náplní a stočíme do rolády. Roládu zabalíme do utěrky a oba konce zavážeme kuchyňskou nití.
Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody a roládu v ní vaříme při střední teplotě asi 30 minut. Pak opatrně vybalíme z utěrky a nakrájíme na plátky.
Na co si dát pozor: Jedlá houba nemůže způsobit otravu – ano, či ne?
Možná si většina z vás myslí, že jedlá houba nemůže způsobit otravu. Není to ale pravda! I po hříbcích nebo bedlách se vám může udělat špatně. Pravděpodobnou příčinou bude to, že se houby zapařily v pytlíku nebo v kufru auta.
Taky se můžou zkazit nevhodným či dlouhým skladováním kvůli rozmnožení bakterií a rozkládajícím se bílkovinám (stejně se kazí i maso).
A ještě jedno doporučení! Nesbírejte houby v okolí chemiček nebo důlních výsypek. Ty asi moc dobře chutnat nebudou...
Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.