Chalupářské recepty: Čočka se zeleninou za 35 minut!
Odborníci na zdravou výživu nám už dlouho radí, abychom do naší kuchyně zařadili více luštěnin.
Ty totiž stále opomíjíme, a přitom je to velká škoda. Luštěniny jsou levné, obsahují řadů zdraví prospěšných látek a skvěle zasytí. V dnešním díle našeho seriálu vás naučíme dělat čočku trochu jinak, než možná znáte. Dušená čočka se zeleninou je rychlé zdravé jídlo, které vám bude určitě chutnat. Přesvědčte se sami.
1) Červenou čočku přebereme, dáme do hrnce se zeleninovým vývarem (může být i z kostky), přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.
2) Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, celer, mrkev a bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajče nakrájíme nadrobno.
3) Na pánvi ohřejeme olej, nakrájenou zeleninu na něm orestujeme se šalvějí a pak ji přidáme k čočce. Na mírném ohni vaříme ještě dalších 10 minut.
4) Osolíme, opepříme a dochutíme octem.
POTŘEBUJETE:
✱ 300 g červené čočky
✱ 600 ml zeleninového vývaru
✱ 1 červenou cibuli
✱ 2 stroužky česneku
✱ 1 řapíkatý celer
✱ 1 mrkev
✱ 1 bramboru
✱ 1 rajče
✱ 2 lžíce olivového oleje
✱ 1 lžíci nasekané šalvěje
✱ sůl
✱ mletý pepř
✱ 1 lžičku octa
Co je červená čočka?
Červená čočka je »sestrou« hnědé čočky, která je u nás zatím více rozšířená. Jde vlastně o oloupanou variantu hnědé čočky. Na rozdíl od ní však červenou čočku nemusíme před úpravou vůbec namáčet, přitom se uvaří velmi rychle.
Pokud překročíte dobu varu (cca 10 minut), hrozí, že ji rozvaříte na kaši. Pokud se vám to stane, nezoufejte, čočková kaše je také výborná. Navíc ji můžete využít k zahuštění polévek, gulášů či zeleninových jídel.
Pokud chcete při vaření zachovat svěží barvu čočky, přidejte kurkumu. Jinak kořením spíš šetřete a solte až úplně nakonec.
Zítra: Tagliatelle s brokolicí a sýrovou omáčkou