V Plzni jsou v šoku: Štěnice napadly celé sídliště! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Plzni jsou v šoku: Štěnice napadly celé sídliště!

Štěnice domácí je pořádně nepříjemný hmyz.
Štěnice domácí je pořádně nepříjemný hmyz. (: Profimedia.cz)

PLZEŇ – Štěnice! Obyvatelé plzeňského sídliště Vinice jsou v šoku. Domy jsou tady plné štěnic! Zpravidla hnízdí v matracích nebo pod koberci. „Vysávám, peru, žehlím, dezinfikuju, ale vyhubit je nemůžu. A to už tři týdny,“ vzdychá nešťastně jedna z obyvatelek domu na Vinici.

Štěnice! Obyvatelé plzeňského sídliště Vinice jsou v šoku. Domy jsou tady plné štěnic! Zpravidla hnízdí v matracích nebo pod koberci. „Vysávám, peru, žehlím, dezinfikuju, ale vyhubit je nemůžu. A to už tři týdny,“ vzdychá nešťastně jedna z obyvatelek domu na Vinici. A bude hůř! Podle odborníků jsou štěnice stále odolnější a dezinfekční přípravky na ně přestávají působit.

„Jsem z toho zděšená. To jsem si nemyslela, že se může něco takového objevit u nás doma. Mám dvě malé děti. Hned jsem zavolala deratizační firmu,“ zoufá si další z místních obyvatelek Jarmila Smolková. „Štěnice jsou celosvětovým problémem. Nikdo přesně neví, jak je možné, že se stále objevují. Nejsou životu nebezpečné. Nepřenášejí ani nemoci. Žijí ale z lidské krve a lidé jsou pak celí poštípaní,“ popisuje hygienik Jiří Ledvinka. U citlivých lidí může ale poštípání způsobit až náhlý anafylaktický šok (alergický šok, při němž jde o život) – silný otok jazyka a hltanu může vést až k udušení.

Zbavit se zhruba pětimilimetrové ploštice není jednoduché. Nejčastěji se štěnice drží v postelích, konkrétně v matracích. Zalézají také za obrazy, za vypínače nebo za tapety. „Mohou se objevit i v uklizeném bytě. Lidé si sice objednají deratizační firmu, ale neoběhnou sousedy a nedomluví se s nimi na společném postupu. Hmyz se tak může přesunout do jiných bytů stoupačkami nebo chodbou,“ vysvětluje hygienik.

„Zásahy proti štěnicím by se měly navíc opakovat. Hmyz se totiž drží v nepřístupných štěrbinách a tak je nutné deratizaci provést víckrát,“ radí ředitel deratizační firmy Jindřich Kubát.
Za jednorázovou deratizaci se platí od 1500 do 2000 korun, a tak se někteří lidé snaží otravného hmyzu zbavit sami. Běžně dostupnými dezinfekčními prostředky se ale lidé štěnic podle odborníků nezbaví.

Štěnice domácí

  • V Česku se vyskytuje 5 druhů štěnic, z nichž dva žijí trvale na lidech.
  • Dospělé štěnice jsou velké kolem 5 milimetrů.
  • V normálních pokojových podmínkách trvá vývoj do dospělce dva měsíce.
  • Typickým projevem je svědivá kopřivka, která trvá 2 až 9 dní.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.