Udělejte si čerta: Návod, jak si doma »vyrobit« pekelníka, který »polepší« všechny děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Udělejte si čerta: Návod, jak si doma »vyrobit« pekelníka, který »polepší« všechny děti!

Brr, pekelník rohatej. Že s něho jde strach? Tip: Ideální je nechat se lehce zarůst a na vousy pak houbičkou nanést ještě černou barvu.
Brr, pekelník rohatej. Že s něho jde strach? Tip: Ideální je nechat se lehce zarůst a na vousy pak houbičkou nanést ještě černou barvu. (Aha! – Martin Pekárek)

Podívejte se na to takhle, za tři dny by měl k vám domů přijít Mikuláš a rozdat sladkosti, ovoce, uhlí a brambory. Jenomže děti letos zlobily, navíc nejsou lidi, takže se to holt pro jednou obejde jenom s čertem. Stejně jde jen o to uhlí. A když chcete ušetřit, udělejte si Bucifala, Trepifajksla či Belzebuba sami. Prostě pekelníka z domácích zdrojů.

Jak na to? S uměleckým maskérem Pavlem Pavlovským (28), který líčí hvězdy muzikálů v pražské Hybernii či o kus dál v Broadwayi, jsme se pro vás pokusili sestavit postup, jak takového čertíka zrychtovat, aby se ho děti bály…

  1. Než se začneme líčit, převlečeme sebe, souseda, kamaráda do černého. Ideální jsou legíny na běhání nebo do aerobiku, k tomu černé triko. Navrch kabát či kožich po babičce.
  2. Rohy si koupíme v papírnictví či »ptákovinách«. Plastové, blikající, za pár kaček seženete kdeco.
  3. Bonifikujte rovněž kostým plastovými vidlemi, ať se nemusíte tahat s těžkým řetězem.
  4. Nakupte i červený krepový papír, dodá černému mundůru šťávu.
  5. Pozor, než začneme malovat ďábelský kukuč, musíme mít dobrý podklad. Tím je bezpochyby make-up. Maminky jistě rády zapůjčí…
  6. Čert musí být strašidelný. Abychom vykouzlili ďábelské obočí, použijeme černou tužku na oči. Obočí vymalujeme každé jinak, jen ať vynikne zlověstný pohled čerta.
  7. Tužkou protáhneme nos, aby působil více démonicky. Černá tužka se podtrhne bílou barvou, která se vykouzlí ze suchých nebo mastných stínů. Zase od maminky.
  8. Na oční víčka použijeme černý nebo tmavý stín, popřípadě tužku namočíme do vazelíny, aby lépe klouzala.
  9. Stejně tak uděláme kruhy pod očima. Abychom vykouzlili krvavý výraz čerta, použijeme červenou rtěnku pod oči.
  10. Nezapomeňte na vousy, strniště, Dále tenkým štětečkem namočeným do hnědých stínů uděláme jizvy, odřeniny a škrábance. Pozor! Jizvy musí být z obou stran do špičky, aby působily jako opravdové a ne jen jako čmáranice.
  11. Nasadíme paruku (v ptákovinách přijde na dvě stovky, ale bude se hodit i na plno jiných taškařic). Vlasy na paruce »natupírujeme«, a zakryjeme kousek čelenky s rohy.
  12. Nezapomeňte na ocas! Na to stačí stará šála, stažená provázkem cca po 10 cm. A na správný výraz! Ať se děti bojí, když zlobily!
  13. Tip na červený jazyk. Použijeme barvící červené (jahodové) lízátko!

Co je čert zač?
Vyskytuje se v pohádkách a 5. prosince večer také po boku Mikuláše. Pochází z germánské a slovanské mytologie a jde vlastně o anděla. Tedy padlého anděla. Kdysi všichni společně žili v nebi, jenže Lucifer, hodností nejvyšší z čertů, byl potrestán za rebelii a shozen do pekla. A s ním i třetina andělů. Dnešní démoni, ďáblové, ďasi, satanášové, čerti byli původně bělostní, okřídlení, charakterní dobráci.

1459572:gallery:true:true


Proč chodí s Mikulášem?
Mikuláš je symbolem štědrosti a podle tradice ho provází éterický anděl celý v bílém s bělostnými křídly coby dobro. A samozřejmě čert, který tohle všechno vyvažuje zlem.
Taková je rovnováha světa. Pozor, svatý Mikuláš byl reálná historická postava. Narodil se někdy kolem roku 270 na území dnešního Turecka a stal se biskupem. Byl velmi štědrý a rád lidem pomáhal. Legenda vypráví o třech
dcerách zchudlého šlechtice, které aby si vydělaly na věno, byly nuceny k prostituci. Mikuláš je ale zachránil tím, že jim tajně vhodil do pokoje valouny zlata. Za všechny své dobré skutky byl Mikuláš později prohlášen za svatého.
Mikuláš děti obdarovává od 13. století.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.