Záznam v registru dlužníků: Past na půjčku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Záznam v registru dlužníků: Past na půjčku!

Záznam v registru dlužníků trápí mnoho lidí, a dokonce i ty, kteří se svými splátkami problém nemají.
Záznam v registru dlužníků trápí mnoho lidí, a dokonce i ty, kteří se svými splátkami problém nemají. (Profimedia.cz)

Záznam v registru dlužníků trápí mnoho lidí, a dokonce i ty, kteří se svými splátkami problém nemají. Do registru jsou mnohokrát zapsáni neprávem nebo se jednalo o nedoplacení velmi nízké částky, například 30 korun. Záznam vzniká velice lehce, jeho výmaz je o poznání složitější a trvá roky.

Co je registr dlužníků?
Databáze evidují osoby i organizace, které své závazky nesplácejí nebo splácejí se zpožděním. Registry dlužníků jsou bankovní, nebankovní, centrální. To, do jakého bude kdo zapsán, záleží na instituci, která peníze půjčuje, a na tom, který registr používá. V registru jsou informace o dlužných částkách, jejich výši, počtu nesplacených splátek. Pokud tedy jste v jednom z registrů a instituce, od které chcete peníze, používá jiný, máte ještě šanci.

Kdy vzniká záznam
v registru?
Stačí, že jste nezaplatili splátku dluhu či fakturu za telefon nebo jste zapomněli zaplatit několikakorunový poplatek.

Co záznam znamená?
Nemusíte dostat půjčku, hypotéku, ale také smlouvu s mobilním operátorem či možnost koupit zboží na splátky.

Jak záznam zaniká?
Zaplatit dlužnou částku nestačí, do registru se pouze zaznamená datum splacení. Záznamy jsou v rejstříku viditelné tři, někde čtyři roky. Požádat banku o výmaz je zbytečné, banka to udělat nesmí. Požádat ale můžete v případě, že zápis je chybný. V tom případě informujte přímo registr a ten se spojí s institucí, která mu informace nahlásila.

SOLUS
Tento registr používají mobilní operátoři, banky a společnosti poskytující úvěry, firmy poskytující internet či leasing. V registru je půl milionu dlužníků, záznam je viditelný tři roky.

BRKI (Bankovní registr klientských informací)
Shromažďuje data o všech lidech, kteří si vzali půjčku, nejen o neplatičích, záznam o dluhu i jeho splacení zůstane viditelný ještě další čtyři roky. Vymazat záznam před těmito lhůtami nelze.

NRKI (Nebankovní registr klientských informací)
Slouží hlavně nebankovním firmám, které poskytují leasingy, úvěry nebo splátkové prodeje.

Přečtěte si
lunatic
12. 11. 2012 • 09:56

LHOSTEJNÉ,je-li tam člověk podchycen;pokud si nemá v úmyslu půjčovat,nijak jej to nepoškozuje . Je to naprosto stejné,jakobych byl v seznamu hlupáků ČR,anebo v seznamu tunelářů = NIC z toho nevyplývá,bezvýznamný cár papíru ... nemá smysl ani se vůči tomu ohrazovat,zaujímat postoj

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.