Vánoční smrk padl - A přijel do Prahy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vánoční smrk padl - A přijel do Prahy

JÁNSKÉ LÁZNĚ – Skoro stoletý smrk, který má stát na Staroměstském náměstí, dlouho odolával motorovým pilám. O den si prodloužil »život«, kvůli závadě na jeřábu. Včera ho ale podťaly dvě motorové pily.


„V původním zařízení přestala fungovat hydraulika, a tak musel za vybraným smrkem přijet nový jeřáb,“ vysvětlil Petr Hozák, produkční ředitel firmy Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru Prahy, závadu, jež o jeden den posunula pokácení stromu.
Smrk nejdříve zachytil jeřáb a pak ho dva muž i s motorovými pilami uřízli u kmene. Kolem jedenácté hodiny dopoledne už ležel na obřím přívěsu, kam ho dřevorubci umístili pomocí jeřábu. Pak se spustila debata, kolik let zelenému velikánovi vlastně je? Podle prvních odhadů odborníků mělo být stromu asi šedesát pět let. Poté, co byl pokácen, spočítali dřevorubci jeho »kruhy«, a podle nich je smrk pětaosmdesátiletý stařeček.

Kliknutím zvětšete„Strom, který měřil 29 metrů, pak postupně zkracovali na 22 metrů, a podle předem vytvořené šablony několik hodin pečlivě opracovávali kmen,“ popsal pro Aha! Hozák. Vánoční smrk totiž bude na Staroměstském náměstí zasazen dva metry pod zemí. Včera odpoledne strom odjel z Rudolfova údolí do Jánských Lázní a kolem šesté večer vyrazil směrem na Prahu. Do pondělního večera bude odpočívat v areálu vodních staveb v Libuši. Poprvé ho Pražané uvidí příští úterý.


Jaký je vánoční strom?

● Váží 4 tuny.
● Měří 29 metrů, při kácení byl zkrácen na 22 metrů.
● Průměr kmene je 80 cm.
● Rostl asi 85 let.
● Smrk podstoupil speciální zkoušku kvality dřeva, aby byla jistota, že se nezlomí.
● Stejně jako loňský vánoční strom pochází z Krkonoš, konkrétně z Rudolfova dolu.
● Na rozdíl od loňského, který byl darem, bude prodán za cenu dřeva. Jeden »kubík« přijde asi na 1500 korun. Smrk bude mít asi 3 »kubíky«.


Autor: (eis, kk)
Foto Aha!: Kateřina Kalibánová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.