Rozjasněte si svou zahradu: Jak vypěstovat nádherné růže? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rozjasněte si svou zahradu: Jak vypěstovat nádherné růže?

Růže je královna všech květin.
Růže je královna všech květin. (Profimedia.cz, ara)

Růže je královna všech květin. Vždy bude tou nejušlechtilejší ozdobou každé zahrady. Jejich pěstování ale vůbec není jednoduché. Jak o choulostivé růže správně pečovat?

Jak růži správně zasadit?

Jamku si připravte až těsně před sázením, jinak vám vyschne okolní hlína. Udělejte ji tak hlubokou, aby hranice mezi kořenem a stonkem sazenice byla 5 cm pod zemí. Ze sazenice odstraňte staré a nemocné stonky, zdravé zkraťte takřka o polovinu. Květinu napřed zalijte, pak zasypte kořeny hlínou a důkladně udusejte. Navršte ještě malou hromádku kolem stonku.

Kde se růžím daří nejlépe?

Na slunných místech, kde mají denně aspoň tři hodiny přímého slunce. Stinná místa znamenají riziko infekce, půda musí dobře propouštět vlhkost.

Musím odstřihávat zvadlé květy?

Ano, zejména u růží kvetoucích několikrát do roka. Odstřihněte stonek asi centimetr nad nejbližším plně vyvinutým listem. Rostlině tak zabráníte ve tvorbě plodu a může věnovat veškerou energii novým květům.

Čím mám růže řezat?

Nejlépe ostrými zahradnickými nůžkami, které stonek ani nemačkají ani netrhají. Rostlinu nejméně poškodí čistý řez.

Jak často zalévat a hnojit?

Čerstvě zasazené růže vyžadují častější zálivku, starší rostliny hlavně v horkých letních dnech. Zalévejte je hned u kořenů, listy by měly zůstat suché – mokrým hrozí infekce a spáleniny od slunce. Hnojte vždy v dubnu, v červenci a případně ještě po druhém odkvětu. Přes zimu hnojení vynechte.

Nejkrásnější odrůdy růží

Kořeny má pěstování růží v Číně, tamější zahrady zdobí už několik tisíciletí. Do Evropy se pořádně dostaly až před 200 lety. V současné době existuje asi 30 000 odrůd, zde je pět nejoblíbenějších, nejvoňavějších a pravděpodobně také nejkrásnějších!

Jak růže zazimovat čtěte ZDE >>>

Další tipy pro vaši zahradu zítra ve speciálu Nedělního Aha!



Autor:  kat

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.