Hučení v uších - Karolína z Chodova: Bolelo mě i telefonování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hučení v uších - Karolína z Chodova: Bolelo mě i telefonování!

Karolína se problému zbavila, dnes už je zase spokojená.
Karolína se problému zbavila, dnes už je zase spokojená. (pro Aha! – Květa Rovenská, ara)

Kdo hučení v uších neboli tinnitus nepoznal, nemá tušení, co je to za utrpení. Je k uzoufání. Někdy v uších buší, jindy slyšíte i vlastní tep, občas to doprovází závratě. Přesně takovým peklem si prošla i Karolína Rubnerová (24) z Chodova u Karlových Varů.

„Už jenom ten latinský název nemoci je děsivý, to ale není nic proti jejím příznakům,“ říká dívka. „Přišlo to před více než třemi roky bez varování. Zničehonic mi často bez příčiny hučelo v uších. Nejdřív jsem tomu nevěnovala pozornost. Říkala jsem si, jak to přišlo, tak to odejde,“ vypráví Karolína.

Po dvou měsících se to ale zhoršilo. „Ve dne to šlo, ale večer jsem se pomalu bála vypnout televizi, protože v následujícím tichu přišel ten nesnesitelný šum a šelest. A nebylo nic, čím bych ho zastavila, nebo alespoň ztlumila,“ vzpomíná.

Léky zabraly

Teprve ve chvíli, kdy pro ni začalo být nepříjemné i telefonování, rozhodla se vyhledat lékaře. „Hlavně pravé ucho začalo být citlivé. Když jsem mluvila do sluchátka, slyšela jsem bouchání. To už na mě bylo opravdu moc,“ říká Karolína.

Lékař, kterého vyhledala, problém nejdříve trochu zlehčoval. Těsně před příchodem do ordinace si totiž z uší vytáhla sluchátka mp3 přehrávače. „Taky se mě zeptal, jestli jsem občas tam, kde je hlasitá hudba. Lhát sem mu nechtěla.“

Doktor jí dal sice pár rad staršího člověka, který nemá hlasitou hudbu příliš v lásce, ale také jí předepsal léky. A po měsíci jejich užívání problémy ustaly.

„Jsem šťastná, doslechla jsem se totiž, že některým lidem prášky nezabírají a s hučením v uších se pak potýkají celá léta. Pro mě je to jen nepříjemná zkušenost. A doufám, že na pořád,“ doplnila Karolína.

Co je tinnitus?

Nazývají se tak sluchové vjemy, pro které neexistuje zdroj v našem okolí. Důvodem hučení či šelestu je problém v našem těle.

Problémy trpí přibližně 15 % Čechů, ve věku 60 let již každý druhý!

Neléčení je risk. V nejtěžších případech pacienti podléhají depresím se sebevražednými sklony.

Může být vnímán jednostranně, v obou uších či v hlavě.

Potíže se vyskytují buď permanentně, nebo nárazově. Zpravidla je pacienti více vnímají v klidu a tichu, nejčastěji večer při usínání.

Šelest má velmi úzký vztah k problémům s koncentrací, pamětí, únavou a celkovým zdravotním stavem.

Příčiny? Často neznámé

Tinnitus sám o sobě není nemoc, ale příznak vyvolaný řadou příčin. Mezi ně patří nejčastěji výkyvy krevního tlaku, potíže s krční páteří, ušní mazová zátka, poranění ucha, ateroskleróza, stres.

Roli může sehrát i zánět zevního zvukovodu, středního ucha, užívání drog, neurologická onemocnění, lymeská borelióza.

Bohužel se daleko častěji vyskytují případy, kdy původ tinnitu není zjištěn. I v takovém případě se lékaři snaží obtíže dostupnou léčbou mírnit.

Víte, že...

s hučením v uších potýkala řada známých osobností, např. skladatel Ludwig van Beethoven, církevní reformátor Martin Luther, umělci Michelangelo či Vincent van Gogh?

pacienti zvuky nejčastěji označují jako pískání, zvonění, šumění, hučení, bručení, bzučení, syčení, tikání, cvaknutí, mlasknutí, jízdu lokomotivy?

MUDr. Lucie Rathová: S návštěvou lékaře neváhejte!

Není zaručené, že léčba tinnitu bude úspěšná, ale je šance alespoň na jeho utlumení. A hlavně se vyloučí podezření na jiná onemocnění, třeba i nádor! MUDr. Lucie Rathová z otorinolaryngologického oddělení (ORL) Všeobecné fakultní nemocnice v Praze doporučuje návštěvu specialisty už po měsíci trápení s hučením v uchu.

Jak se tinnitus léčí?

„Pokoušíme se jej tlumit, ale léčba neexistuje. Zkoušíme léky, které zlepšují funkci jak sluchového vjemu, tak celého vnímání sluchu, prokrvení mozku a lepší využití kyslíku v mozku.“

Spousta lidí má zkušenost, že šelest po návštěvách lékaře postupně odezní…

„Je mnoho příčin a ty je potřeba vyšetřit, aby se zjistilo, co hučení v uších způsobuje. Mohou to být příčiny mechanické, to znamená překážka ve středním uchu, ve vnitřním uchu, na nervu. Podle toho se míra ovlivnitelnosti liší. Někdy tinnitus mizí anebo se prostě utlumí. Je to taková zapeklitá věc, která se špatně ovlivňuje. Ale čím dřív se jej snažíme ovlivnit, tím lepší výsledky jsou. U lidí, kteří trpí dlouhodobě, se už téměř nedá nic dělat.“

Takže vaše rada zní: nepodceňovat protivné hučení a co nejrychleji k lékaři?

„Doporučila bych to už po měsíci, kdy pacient zjistí, že nejde jen o momentální jev. Návštěva lékaře pak může vést k tomu, že se účinně ovlivní příčina, která je mnohdy banální.“

A jaké je riziko, když to necháme »plavat«?

„To, čeho se obáváme, je nádor na nervu, který se musí vyloučit. Je sice nezhoubný, ale může vadit mozku. Tinnitus není vážné onemocnění, spíše obtěžuje, je velmi nepříjemný. Mnohdy přináší i psychické potíže, když se na něj člověk příliš soustředí. Takže návštěvu lékaře doporučuji, aby se vyloučily závažné příčiny, případně potvrdily ty banální.“

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
maiky40
22. 4. 2012 • 13:28

Co pomohlo?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.