Březen - měsíc depresí, sebevražd a nemocí! Jak přežít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Březen - měsíc depresí, sebevražd a nemocí! Jak přežít?

 (Profimedia.cz)

Konečně je tu březen, zima brzy defi nitivně skončí! Lékaři ale upozorňují, že pro lidské zdraví začal úplně nejhorší měsíc. Umírá nejvíce lidí z celého roku, psychiatři mají 20% nárůst lidí s depresemi, sužují nás nachlazení a virózy. Organismus máme totiž po období mrazů vyčerpaný. Měli bychom si vzít k srdci pranostiku »Březen, za kamna vlezem«!

„Zimní sezona je oproti letní hodně zatěžující. Je méně slunečního záření, člověk má méně pohybu a strava je chudší na vitaminy. Během zimy se v krvi zvyšují hladiny škodlivých tuků, zejména cholesterolu a jeho rizikových složek. V zimě je také vyšší krevní srážlivost, a proto je v tuto dobu i tolik pacientů s infarktem či mozkovou příhodou,“ vysvětluje docent Jan Sitar, přední český lékař a bioklimatolog Akademie věd ČR.

Změna počasí a dlouhodobý nedostatek světla je spouštěčem depresí. Psychiatr Ivan David odhaduje, že na jaře přichází o 20 procent pacientů více. A podle statistik je i nejvíc sebevražd…

Pomůže »zalézt za kamna«?

Pomůže, ale zase ne tak doslova. „První teplé dny vytáhnou ven i ty, kteří zimu nemilují a od podzimu byli »za pecí«. Začnou sportovat. A protože chtějí zhubnout do plavek, pořádně si naloží,“ říká doktor Jan Kadleček.

Výsledek? Naprosté vyčerpání a nemoc. „Lehká únava je pro jaro typická. Jakmile se vyčerpáme při extrémní zátěži, na niž nejsme zvyklí, a přidá se stres z práce, tak se nás laicky řečeno chytne každý bacil,“ dodává Kadleček.

Rady odborníků

● Hrajte si na cibuli – mějte více vrstev, které v průběhu dne můžete odkládat a znovu oblékat.

● Zredukujte tuky – odlehčete jídelníček, omezte masitá, tučná jídla, bílé pečivo, alkohol. Naopak tučné ryby dodají chybějící vitamin D.

● Cpěte se vitaminy – místo tabletek vsaďte na zeleninu a ovoce (kysané zelí, čekanku, mrkev, jablka, pomeranče) a cereálie.

● Hýbejte se – začněte svižnými procházkami, zkuste zajít do bazénu, ale pravidelně alespoň 3 až 4krát týdně.

● Spěte – dopřejte si nejméně 7 až 8 hodin spánku denně.

● Radujte se – rozmazlujte se, udělejte si na sebe čas. A nevyhýbejte se přátelům

Autor:  wer

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.