Teplota v Česku pořád klesá! Na Jizerce bylo –29,0 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Teplota v Česku pořád klesá! Na Jizerce bylo –29,0 °C!

Obličej je třeba si na horách před omrzlinami dobře chránit.
Obličej je třeba si na horách před omrzlinami dobře chránit. (Profimedia.cz)

Mrazivá rána nepolevují a chladná zima i nadále tlačí rtuť teploměru hluboko pod nulu. Na mnoha měřicích místech byly dokonce několikrát naměřeny teploty pod minus dvacet stupňů Celsia!

Noc na včerejšek tak byla podle meteorologů prozatím nejchladnější nocí letošního roku. „Pohybujeme se na hranici arktických teplot, které padnou, jakmile bude pokořena teplota –30 °C,“ řekl Aha! Pavel Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu.

O silném mrazu svědčí i to, že v Poděbradech mráz vyřadil zabezpečovací zařízení na trati a v Kostomlatech nad Labem popraskaly výhybky.

K arktické teplotě se nejvíce přiblížila automatická měřicí stanice na JizerceRašeliništi v Jizerských horách, která včera nad ránem zahlásila –29 °C.

Většina lidí ale tak velké mrazy nepociťuje, i když chladno je po celé republice. Většinou se ale ranní minima pohybují kolem –10 až –12 °C. „Zda a kdy teplota spadne pod minus 30 stupňů, se neví. Zatím se zdá, že nejmrazivější by měly být dny na přelomu ledna a února, tedy příští týden, případně první únorový týden,“ uzavřel Pavel Dvořák.

Výzva Aha! A kolik je u vás?

Naměřili jste ráno také pořádnou zimu? Pošlete nám fotku, na které bude teploměr a pořádný mráz a my ji otiskneme! Nezapomeňte připsat datum, čas a místo pořízení. Fotografie zasílejte na email: aha@ahaonline.cz. Těšíme se na vaše úlovky!

Jak přežít mrazy?

Jídlo

Pokud se musíte ráno pohybovat několik hodin na mrazu (například odklízíte sníh, nebo jen někam musíte dojít na autobus či vlak), volte zvýšený příjem sacharidů i tuků. Ideální je pít ráno místo kávy nebo čaje sytou polévku, například hovězí vývar. Můžete zvolit i banánový koktejl a ovesné vločky.

Pití

Hned po ránu vydatně doplňte tělu tekutiny, bez obav můžete přijmout až jeden litr vody! V mrazu jsme nedostatkem tekutin ohroženi stejně jako v horku, pijeteli málo, je organismus oslabený a snadno onemocníte virózou. Venku na mrazu si můžete zpříjemnit přestávku v práci či při pochodu nejlépe slazeným čajem z termosky.

Oblečení

Nechte se inspirovat cibulí a oblékejte se do několika tenkých vrstev oblečení. Je to výhodnější, protože se vám nepropotí všechno najednou a můžete i některé části postupně odkládat. Více vrstev také lépe izoluje.

Komunikace

Nabitý mobil, píšťalka a navigace. Pokud se nepohybujete v příliš hustě obydlené oblasti, je pro vás z hlediska přežití výhodné mít s sebou tyto základní nástroje, které mohou pomoci při záchraně vašeho života.

Autor:  ajd

Přečtěte si
zbyneksklenicka
29. 1. 2012 • 05:53

Ten banánovej koktejl a ovesný vločky - to se mi líbí. Litr koktejlu, půl kila vloček a za chvíli máš teploučko v kaťatech.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.