Houbománie!: Úlovky čtenářů to potvrzují | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Houbománie!: Úlovky čtenářů to potvrzují

Nečekaná úroda.
Nečekaná úroda. (Foto pro Aha! – Marcela Durasová, Věra Knedlhansová, Pavel Miškovský, nahouby.cz)

Skvělé houbové žně pokračují a milovníci lesních plodin si na své přijdou skutečně po celé republice. Mykologové si letošní sezonu velmi pochvalují. „V posledních 14 dnech vypukla přímo houbománie. Začalo růst všechno v plném spektru tak, jak si houby v létě dovedeme představit,“ popsal Aleš Vít z České mykologické společnosti.

A kde podle něj  houbaři najdou nejlepší úrodu? Nezklame vás Jihočeský a Středočeský kraj. Houbám se daří i v okolí Prahy a v Jizerských horách. Kromě hojné úrody jedlých hub se ale rozrůstají také jedovaté druhy. Hodně se už vyskytuje muchomůrka zelená.

„Je jich hodně, objevují se desítky plodnic také na kraji lesa, v chatových osadách, na cestě nebo u plotů,“ dodal Vít, který vyzývá houbaře, aby při sběru hub byli opatrní.Pokud také máte pěkné houbařské úlovky, neváhejte a pošlete je do soutěže o houbového krále na aha@ahaonline.cz.

Přepravky nestačily

Standa Jeřábek ze Psár u Prahy se na houby vydal se svým vnukem. Přepravky a koše jim ani nestačily. Houbař našel praváky, masáky, babky i holubinky.

166 praváků

Jana Dvořáková z Pacova houbařila se svými dětmi na Pelhřimovsku. Téměř obden nosí z lesa nádherné a zdravé praváky. Tuhle úrodu tvoří přesně 166 krasavců. Babky houbařka už raději ani nepočítala.

Lucinčiny křemenáče

Plný koš velkých i malých křemenáčů našla dcera čtenářky deníku Aha! Lucinka. „Na Českolipsku je velká úroda,“ raduje se houbařka. Křemenáče zaplnily celý stůl.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.