Severní Korea odpálila jadernou bombu! Svět v šoku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Severní Korea odpálila jadernou bombu! Svět v šoku!

Severní Korea vlastní 32 metrů vysoké mezikontinentální rakety Tepodong-2, které jsou schopné zasáhnout nejen Evropu, ale i území USA. Mají totiž dolet až 6000 km. KLDR zatím ale není schopna vyrobit účinnou jadernou hlavici dostatečně
Severní Korea vlastní 32 metrů vysoké mezikontinentální rakety Tepodong-2, které jsou schopné zasáhnout nejen Evropu, ale i území USA. Mají totiž dolet až 6000 km. KLDR zatím ale není schopna vyrobit účinnou jadernou hlavici dostatečně

SOUL – Atomová bomba! Dvě slova, která už více než šedesát let nahánějí hrůzu celému světu. Severní Korea včera oznámila, že uskutečnila svou první jadernou zkoušku.


Co se děje při výbuchu?

Podzemní test byl prý úspěšný a nehrozí kvůli němu nebezpečí úniku radioaktivity. Sousední spřátelená Čína byla jako jediná země informována o testu předem, ovšem jen dvacet minut před výbuchem! Rusko oznámilo, že podzemní exploze měla obdobnou sílu, jako americká puma svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu. KLDR se tak stala vedle USA, Ruska, Británie, Francie, Pákistánu, Indie a Číny osmou zemí světa, které prokazatelně mají ve svém arzenálu jaderné zbraně. Experti ale tvrdí, že atomovou bombu tajně vyrobil i Izrael.

Krátce po půl čtvrté ráno středoevropského času vybuchla v Severní Koreji v tunelu pod kopcem jaderná zbraň. Jako důvod jaderných testů Severní Korea uvedla „extrémní hrozbu USA, které chtějí rozpoutat jadernou válku“. Těmito testy se Korea stala osmou jadernou velmocí.

Severokorejský jaderný test vyvolal ve světě vlnu nesouhlasů. Jižní Korea i další státy v první reakci test odsoudily a pohrozily komunistickému státu tvrdou reakcí. „Jižní Korea nemůže tolerovat jadernou Severní Koreu,“ uvedl mluvčí jihokorejské vlády Jun Tejong. Představitelé USA označili jadernou zkoušku za provokaci, Rusko pak za „nebezpečné dobrodružství“. A Čína, kterou jinak pojí se Severní Koreou přátelství, dokonce prohlásila, že se jedná o „nestoudný krok“. Podle analytiků má Severní Korea dostatek materiálu na to, aby sestavila šest až osm jaderných bomb, nemá na to však dostatečně rozvinuté technologie.

Kdyby atomovka vybuchla v Praze...

PRAHA (jvo) – Atomová bomba svržená 6. srpna 1945 Američany na japonskou Hirošimu měla ničivou sílu odpovídající 15 000 tunám trinitrotoluenu (TNT). A jak by to vypadalo, kdyby vybuchla jaderná bomba o síle třeba jen 10 000 tun TNT v centru Prahy?

➤ 0,001 sec.: V prvních několika milisekundách je možno v epicentru výbuchu zaznamenat teploty i v řádech několika milionů stupňů Celsia. Pro srovnání – teplota povrchu Slunce je »pouhých« 5000 °C!
➤ 1 sec.: Teplota klesá na 500 000 °C. V tuto chvíli se již »vypařilo« vše, co bylo v okruhu 100 metrů od epicentra výbuchu.
➤ 5 sec.: Exploze vyhloubila kráter o šíři dvaceti a hloubce deseti metrů. Tisíce tun radioaktivního materiálu vylétnou do povětří a vytvoří až do výšky 10 km charakteristický hřibovitý mrak prachu.
➤ 10 sec.: Zničena jsou veškerá elektronická zařízení v okruhu čtyř kilometrů. Tlaková vlna srovná se zemí všechny stavby ve vzdálenosti 500 metrů.
➤ 30 sec.: Jsou výrazně poničeny budovy v kilometrovém okruhu. Částečná destrukce se dá pozorovat i na budovách vzdálených 4 km. Vysklená okna mají i budovy vzdálené 19 km.
➤ 1 min.: Tlaková vlna, žár a radiace zabijí do jedné minuty okolo 13 000 lidí. Ti nejblíže místu výbuchu se »vypařili«, další jsou okamžitě spáleni, ti dál od výbuchu jsou roztrháni tlakovou vlnou.
➤ 10 min.: Tepelný záblesk vyvolá rozsáhlé požáry. Do devadesáti minut se rozhoří všechny požáry, jejichž přímým viníkem je výbuch. Následné požáry mohou trvat i tři dny.
➤ 15 min.: Život ohrožující radioaktivita zasáhne každého ve vzdálenosti 20 km po větru, zdraví nebezpečné množství radioaktivního spadu doputuje i více než 100 kilometrů daleko. Tedy například až do Plzně.
➤ 30 min.: Zemře dalších několik tisíc lidí. Desítky tisíc osob pak zemřou na následky ozáření během několika hodin. Dalších zhruba 250 000 lidí z Prahy a jejího okolí si následky ponesou do konce života, v ohrožení jsou i jejich případné děti. Hrozí u nich daleko větší možnost genetického poškození, deformací a vzniku rakoviny.


Autor: Jana Vozábová, ČTK
Infografika Aha!: Rastislav Bujna

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.