Přelomový rozsudek: Zneužijí vaši platební kartu a... Peníze vám musí vrátit obchodník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přelomový rozsudek: Zneužijí vaši platební kartu a... Peníze vám musí vrátit obchodník!

Ať už si vybíráte z bankomatu, kartou platíte nebo kupujete zboží přes internet, musíte být opatrní.
Ať už si vybíráte z bankomatu, kartou platíte nebo kupujete zboží přes internet, musíte být opatrní. (Profimedia.cz)

Nejvyšší soud v Brně došel k přelomovému rozsudku. Obchodníci budou muset vracet peníze přijaté platbami ze zneužité platební karty. Znamená to naději pro lidi, kterým podvodníci s kartovými údaji vybílili úspory!

Soud rozhodoval v případě Českých aerolinií, které poskytly letecké služby za čtvrt milionu. Letenky však byly nakoupeny díky podvodně získaným údajům z platební karty. Aerolinie budou muset peníze vrátit majiteli karty, ačkoliv služby poskytly. Podle nejvyššího soudu totiž firmě díky původu peněz vzniklo »bezdůvodné obohacení«.

„Je nutno podotknout, že šlo o rozhodnutí v konkrétní věci bez obecného stanoviska. Ne ve všech případech bude možno v budoucnosti rozhodnout stejně,“ řekl pro Aha! mluvčí soudu Petr Knöttig. Běžně se návrat peněz řeší přes banku a někdy je úspěšný, jindy ne.

Rozsudku bude využito i v nových případech odcizení a zneužití karty či kartových údajů. Znamená totiž, že až dva roky od zaplacení podvodným způsobem může být obchodník vyzván k vrácení přijatých peněz. To klade na obchodníka mnohem větší nároky, aby prověřoval pravost platebních dokladů...

Kde se nejčastěji kradou údaje z karty

Trendem u zlodějů už není ukrást platební kartu. Jakmile si totiž její majitel všimne, že mu byla odcizena, zavolá do banky a nechá její platnost okamžitě zablokovat. V internetové éře se handluje spíše s kartovými údaji, zatímco samotná karta je stále u právoplatného vlastníka. Podívejte se, jak se bránit podvodníkům!

V restauraci

Když v restauraci platíte kartou, obvykle s ní číšník odejde k platebnímu terminálu u pokladny. Za tu dobu si může ofotit kartu zepředu i zezadu a získat všechny potřebné údaje k tomu, aby si na váš účet koupil zboží na internetu.

RADA: Vždy jděte k pokladně s číšníkem a pozorně sledujte, co s kartou dělá.

V bankomatu

Pomocí čtečky umístěné na bankomatu tam, kam vkládáte kartu, mohou zloději přečíst údaje, popřípadě bankomat kartu nenávratně »spolkne«. PIN pak zjistí pomocí kamery umístěné nad klávesnicí. Ještě promyšlenější je »umělá« klávesnice umístěná na tu pravou, která snímá, jaká čísla a v jakém pořadí mačkáte.

RADA: Zkuste si oblíbit dva nebo tři bankomaty, které dobře poznáte. Snáz si na nich pak všimnete změn či podivností a raději se tam neobsloužíte.

V eshopu

Mnozí z nás dnes kupují zboží přes internet. Špatně zabezpečené servery však umožňují svým zaměstnancům nahlédnout do informací o vaší kartě. Pokud tedy není nabídnuta platba přes bezpečné servery jako PayPal, riskujete, že přijdete o úspory.

RADA: Raději si věci objednané na internetu nechávejte posílat na dobírku a zboží uhraďte hotově na poště. Navíc si můžete v bance zablokovat placení přes internet pro případ, že by vám kartu odcizili.

V samoobsluze

Díky fotografické paměti si Hana Ježková (32), liberecká pokladní, pamatovala čísla karet včetně bezpečnostního kódu zákazníků, které obsluhovala. Za rok pak z jejich kont ukradla prostřednictvím internetových nákupů skoro půl milionu korun. Dostala dvouletou podmínku.

RADA: Tady se nedá udělat nic jiného než důkladně studovat výkazy, které vám posílá banka, a nad každou podezřelou stovkou se pozastavit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.