Seznam nadstandardní péče: Za zdraví si připlatíte desetitisíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Seznam nadstandardní péče: Za zdraví si připlatíte desetitisíce

Za lepší sádru a další nadstandardy si pořádně připlatíte
Za lepší sádru a další nadstandardy si pořádně připlatíte (Profimedia.cz)

Přelomová zdravotní reforma, která otevírá dveře k vytvoření tzv. »standardu« a »nadstandardu« ve zdravotní péči, včera prošla Sněmovnou.

Má bránit tomu, aby lékaři za úplatek prováděli kvalitnější úkony, místo toho si lidé mají lepší zákroky sami platit. Odbory však tvrdí, že reforma jen zavádí rozdělení medicíny pro bohaté a chudé.

Co to obnáší? Seznam standardních lékařských procedur sestaví lékařští odborníci, záštitu převezme ministerstvo zdravotnictví. „Pokud se pacient rozhodne pro lepší a dražší proceduru, ačkoliv pro jeho zdravotní stav není standardní, tedy nutná, uhradí rozdíl mezi cenou standardní procedury a cenou procedury nadstandardní,“ řekl Aha! poslanec a šéf zdravotnického výboru Sněmovny Boris Šťastný (ODS).

Ve spolupráci s ním se Aha! pokusilo nastínit, jaké »nadstandardy« by mohli odborníci na seznam zahrnout a jaký by na ně mohl být doplatek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.