Redaktor Nedělního Aha! si vyzkoušel... Bezpečný »pád« rychlostí 250 km/h! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Redaktor Nedělního Aha! si vyzkoušel... Bezpečný »pád« rychlostí 250 km/h!

Správná poloha je důležitá, hned jak člověk změní polohu rukou a nohou, začne se pohybovat. Buď nahoru a dolů, nebo doleva a doprava.
Správná poloha je důležitá, hned jak člověk změní polohu rukou a nohou, začne se pohybovat. Buď nahoru a dolů, nebo doleva a doprava. (Aha! – Daniel Černovský)

Jaké to asi je padat rychlostí 250 km/h? Parašutisté by vám o tom mohli vyprávět. Rychlost vám deformuje obličej, sebemenší pohyb těla změní směr i rychlost pádu. Největší machři dokážou během letu předvádět různé obrazce, fígle a kejkle.

Přesně to si můžete vyzkoušet na vlastní kůži na unikátním simulátoru, který se podařilo zprovoznit v těchto dnech v pražských Letňanech. A nemusíte skákat z letadla a bojovat se svým pudem sebezáchovy...

Simulátor je vlastně přetlaková komora naplněná silným proudem vzduchu. Velmi zjednodušeně řečeno – skleněným tubusem je hnán vzduch vzhůru takovou rychlostí a silou, že když se do něho položíte, tak vlastně létáte. Vše je přesně spočítáno, takže podmínky v simulátoru dokážou vytvořit stejné podmínky, jako byste padali k zemi rychlostí 250 km/h!

Zdokonalují se tu i profíci

Standardní doba pobytu ve vzduchové komoře jsou tři minuty – pro lepší představu – to je zhruba 10 kilometrů volného pádu! „Hodně k nám chodí sportovní parašutisté, kteří si zdokonalují orientaci v prostoru. Když totiž vyskočí z letadla, tak moc nevědí, jestli při sestavě uletí o deset, dvacet metrů. Pohybem v tunelu si zdokonalují své pohybové schopnosti. Nacvičují si také pohyby ve dvojici nebo v trojici,“ popisuje Jonáš Krása (23), jeden z instruktorů free flight divingu, jak se tento sport jmenuje.

Dílo českých ručiček

Bez zajímavosti není ani fakt, že celá pětipatrová budova a zařízení v ní je dílem zlatých českých ručiček, potažmo litvínovských strojíren. „Vyjma skleněného tubusu, který je vyrobený na zakázku ve Španělsku, je celé zařízení z Čech,“ chlubí se Krása. Proud vzduchu, který bez problémů uzvedne 130 kg vážícího člověka, obstarávají čtyři výkonné turbíny, které vzduch vhánějí do trychtýře. Tam ho mírně stlačí a pak proženou 15 metrů vysokým válcem.

Nesletím dolů?

Dno válce je tvořeno speciálním pletivem, jehož jediný drát unese 300 kilogramů zátěže. Průměr skleněného válce je 4,2 metru. „Je to jediný takhle veliký skleněný válec na světě, všude jinde mají buď mnohostěn, nebo menší průměr,“ doplňuje instruktor létání. Simulátor volného pádu hodně využívají cizinci, ale není problém se objednat nebo tříminutový zážitek někomu věnovat jako dárek. Cena činí 3000 korun.

Očima redaktora Nedělního Aha!

První, co člověka ochromí, je silný hluk, špunty do uší se fasují před vstupem do tubusu. Po několika málo vteřinách si člověk zvykne na silný proud vzduchu a připadá si jako ve snu, ve kterém se mu zdá o létání. Pozice těla je nesmírně důležitá, stačí mít levou ruku jinak než pravou, a člověk se roztočí jako káča.

Odpor vzduchu je mimořádně silný, ale dýchání není obtížné. Sliny a cokoliv dalšího, co není pevně spjato s vaším tělem, je bez milosti vycucnuto větrem o síle uragánu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.