Průlom v rozvodech: Advokáti pro děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Průlom v rozvodech: Advokáti pro děti!

Děti prý budou mít konečně při rozvodech zastání.
Děti prý budou mít konečně při rozvodech zastání. (Profimedia.cz)

Sociální pracovníci selhávají, místo nich by tak práva dětí měli u soudu hájit advokáti »ex offo« (tj. soudem přidělení).

Návrh vládního výboru pro práva dítěte tak chce zamezit tomu, aby si rodiče brali děti jako rukojmí.Podle tajemnice výboru Zuzany di Falco totiž až v 90 procentech sporů není sociální pracovník vzdělaný v rodinném právu.

Často jen kopíruje, co soudce navrhne, a nedokáže zasáhnout ve prospěch dítěte. Tomu by teď ale měla být učiněna přítrž!

Podobná praxe je v Německu, kde zájem dětí u soudu hájí speciální sbor právníků.Odborníkům se návrh zamlouvá, bude ale muset projít schvalovacím procesem.

Přibývá totiž sporů, kdy se rodiče po rozchodu o dítě přetahují. Příkladem může být šestiletý spor o výchovu dcery Sofie (6) mezi herečkou Ivanou Jirešovou (33) a novinářem Ondřejem Höppnerem (45) anebo pochybné rozhodování sociálních pracovníků v případu malého Patrika (2), jehož chtěli zcela nesmyslně a proti vůli jeho matky odeslat do dětského domova na Slovensko...

Přečtěte si
nikto nevie
7. 5. 2011 • 10:40

když uvádí, že je to průlom v rozvodech. Sofie, dítě herečky a novináře je nemanželské a i dítě slovenské zpěvačky Dariny Laura,která je taktéž nemanželská. Jediné, co je v článku pravdivé, je, že sociální pracovníci (nikoli občanská sdružení Klokánek, atd.) kopírují mnohdy protiprávní výroky soudu (ovlivněné movitými,nebo ješitnými biologickými zploditeli), místo aby hájily zájmy dětí. Biologický ploditel, který nezaložil s matkou dítěte rodinu, pouze zplodil potomka (mnohdy nechtěně), má ze zákona právo/povinnost pouze dle svých možností zplozence živit. Ostatní(jméno a příjmení dítěte, návštěvy dítěte atp...) jsou do doby plnoletosti dítěte pouze na dobré vůli matky dítěte,která je jediným zákonným zástupcem nemanželského dítěte. Rozdíl v rodičovských v právech mezi matkou a otcem dítěte je, že matka svá rodičovská práva získává na základě porodu dítěte, kdežto otec svá rodičovská práva (přesto že dítě není schopen porodit)otce získává na základě smlouvy o založení rodiny (sňatek rodičů)dítěte, nebo adopcí nemanželského dítěte své manželky). Vzhledem k tomu, že pouze cca 10% otců z rozvedených manželství, má zájem o dodržování pravidelných návštěv dětí z předchozích manželství navštěvování, určených soudem při rozvodu a pouze 1% procento ze 100% trvá na zákonem stanovené střídavé péči s bydlením dítěte v samostatné místnosti střídavě u jednoho či druhého rodiče. Počet otců, který při rozvodu chce dítě do trvalé péče se odehrává v promile. Ale z hlediska práva se biologický otec, který se matkou dítěte rozvedl (zrušil smlouvu o rodičovství)nemůže mít při svěřování dítěte do výhradní péče stejné právo, jako rodič(matka)která dítě fakticky porodila. Právo rodičky na svěření dítěte do výhradí péče může být zmařeno pozuze, tím , že se dítěte vzdá, nebo je jí soudní cestou odebráno pro nedostatečnou péči.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.