Změny týkající se »stavebka« neplatí: Peníze vám nevezmou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Změny týkající se »stavebka« neplatí: Peníze vám nevezmou!

Pěti milionům Čechů hrozilo, že přijdou o polovinu státní podpory na »stavebku«. To včera zarazil Ústavní soud.
Pěti milionům Čechů hrozilo, že přijdou o polovinu státní podpory na »stavebku«. To včera zarazil Ústavní soud. (Profimedia.cz)

Pokud se opozici nepodařilo koalici uštědřit pořádnou facku při úterním hlasováním o nedůvěře vlády, včera úspěch slavili. Ústavní soud (ÚS) vyšel vstříc návrhu ČSSD a zrušil vládní úsporné změny ve stavebním spoření. Pět milionů Čechů tak nepřijde o vyšší podporu.

Máte uzavřené stavební spoření a báli jste se, že přijdete o podporu? Pak pro vás máme radu: Spoření rozhodně nerušte! Škrty, které před pár měsíci schválila vláda, totiž neplatí.

A celých maximálních 4500 Kč, s nimiž jste už nepočítali, vám dorazí na spořicí účet! Kdyby soud nezpochybnil platnost úsporné změny, přišli byste o 2250 Kč.Důvodem k rozhodnutí ústavních soudců bylo to, že vládní návrh vznikal ve stavu legislativní nouze, navíc změny postihovaly i smlouvy, které klienti spořitelen uzavírali za jiných podmínek, s vidinou vyšší státní podpory.

„Změny, které vláda připravila a chtěla realizovat, zásadně podkopávaly všechny jistoty. Nikdo si nemohl být jistý, že vláda dnes nepřipraví reformu důchodů, ale ta další nepřijde třeba s tím, že zdaní vše, co fondy vydělají,“ řekl analytik společnosti Next Finance Vladimíra Pikora.

Podle "otce" vládních škrtů - ministra financí Miroslava kalouska (Top 09) - připravil ÚS svým rozhodnutím letošní rozpočet zhruba o šest miliard korun. A z toho je Kalousek tak rozčarovaný, že uvažuje i o extrémních reakcích: Mylím, že by bylo na místě vrátit se i k úvaze, že by stavební spoření bylo zrušeno úplně," prohlásil.

4 klíčové otázky a odpovědi

1) Jak to bude s podporou za rok 2010

➤ Smlouvy uzavřené před rokem 2003 získají státní podporu za rok 2010 v plné výši 4500 korun (vláda chtěla dát jen 2250 korun). Aby plné sumy klient dosáhl, musí stejně jako dříve spořit alespoň 18 tisíc korun ročně po dobu alespoň pěti let.

➤ Smlouvy uzavřené po 31. prosinci 2003 budou státem pro rok 2010 podpořeny stejně jako dříve 3000 korunami (vláda chtěla dát jen 1500 korun), pokud klient za každý rok vloží alespoň 20 tisíc korun po dobu alespoň šesti let.

➤ Stavební spořitelny už za rok 2010 klientům připsaly poloviční částku. Nyní vše doplatí, jakmile jim přijdou peníze z ministerstva financí. Termín je zatím nejasný.

2) Jak to bude s podporou za letošní rok

Pokud to Sněmovna odklepne, čeká vás snížení státní podpory na jednotných 2000 korun bez ohledu na okamžik uzavření smlouvy (to je 10 procent z letos naspořené částky, maximálně z 20 000 korun).

3) Jak je to s podporou úroků?

Osvobození o daně z příjmu za připsané úroky ze stavebního spoření skončilo ke konci loňského roku. Za letošek už vám budou strhávat daň ve výši 15 procent.

4) Má smysl si letos zakládat stavební spoření?

Bylo to výhodné i přes vládní okleštění, jen méně výhodnější než dříve. »Stavebko« nabízí jistý výnos, vyšší než jiné bankovní produkty, a to při menším riziku, Zatím založení smlouvy smysl neztrácí.

Přečtěte si
winterfreshka
29. 4. 2011 • 07:30

Sobotka nandá.Ti největší zlodějové by měli dostat letenku na Sibiř(né zpáteční!).

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.