Zemřel hlas Alaina Delona Ladislav Lakomý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zemřel hlas Alaina Delona Ladislav Lakomý

Ladislav Lakomý propůjčil hlas například Alainu Delonovi.
Ladislav Lakomý propůjčil hlas například Alainu Delonovi. (Městské Divadlo Brno)

Po dlouhé nemoci dnes zemřel brněnský herec Ladislav Lakomý. Bylo mu 79 let. Informovala o tom mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová. Lakomý se dostal do podvědomí veřejnosti díky tomu, že propůčil hlas Alainu Delonovi, nebo i účinkováním v seriálu Četnické humoresky.

Poslední Lakomého divadelní rolí byla postava Walta v konverzační komedii Dobře rozehraná partie. Městské divadlo Brno ji poprvé uvedlo loni v prosinci, Lakomý se na scéně naposledy objevil 28. ledna. Poté musel jeho roli nastudovat v alternaci jiný herec. "Jeho stav už bohužel nebyl takový, aby mohl účinkovat na jevišti," řekla ČTK mluvčí Městského divadla Brno Lucie Broučková.

Lakomý se narodil v roce 1931 v Náměšti na Hané. Vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a většinu života spojil s brněnskými scénami. Začínal v Divadle bratří Mrštíků. V druhé polovině 60. let byl krátce uměleckým šéfem divadla v Uherském hradišti. Poté zakotvil v Národním divadle Brno, které se stalo jeho domovskou scénou.

Do Národního divadla Brno se naposledy vrátil v roce 2006 rolí kuráta v představení Matka Kuráž a její děti. Už tehdy pochyboval o tom, zda roli na velkém jevišti fyzicky zvládne. „Miloval jsem vždycky hereckou práci s detailem, který se na velkém jevišti těžko uplatňuje. V malém prostoru stačí jeden pohled, zvlhlé oči, kdežto jinde se můžete uplakat a nikdo si toho nevšimne,“ řekl tehdy ČTK Lakomý.

V Lakomého filmografii je bezmála 80 filmových a televizních postav, jde ale většinou o méně významné role. Objevil se například ve válečném dramatu Oznamuje se láskám vašim, ve filmu Člověk proti zkáze ztělesnil Vladislava Vančuru, zahrál si v pohádce Kouzelný měšec a koprodukčním snímku Podzimní návrat. Objevoval se také v politicky podbarvených dílech Dny zrady, Sokolovo a seriálu Gottwald.

Lakomý řadu let vyučoval budoucí herce. Když z politických důvodů musel za normalizace opustit brněnskou akademii, učil na místní konzervatoři. Po roce 1989 se vrátil na akademii a dočkal se jmenování docentem. Jako dabér Lakomý propůjčil svůj hlas hvězdám jako byli Jean Marais, Alain Delon a Horst Buchholz. V roce 1998 získal za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.