Extrémně vysoký tlak! Pozor, o víkendu vám nejspíš bude třeštit hlava | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Extrémně vysoký tlak! Pozor, o víkendu vám nejspíš bude třeštit hlava

Fotografie
Fotografie (internal)

Pozor na tlak! Koncem tohoto týdne začne stoupat tlak vzduchu do tak extrémních výšin, že to může být zdraví nebezpečné!

Naše malá republika se totiž ocitne mezi mlýnskými koly dvou obrovských frontálních systémů... Bolest hlavy, nespavost a bušení srdce bude to nejmenší, co nás může potkat!

Zatímco na severu zuří polární zima, tak na jihu Evropy jsou zase vyloženě letní teploty. „V sibiřském městečku Ojmjakon naměřili včera minus 61 stupňů Celsia, na jihu Turecka bylo dvacet nad nulou,“ uvedla pro Aha! Dagmar Honsová. Tyto dva odlišné frontální systémy, teplý a studený, se setkávají právě nad naší republikou a obloha se tak stává doslova bitevním polem!

Tlak se začíná stupňovat a svého vrcholu by měl dosáhnout právě o víkendu. „Tlak vzduchu vzroste od středeční hodnoty 1006 hektopascalů až na víkendových 1040! A jde i o významný výkyv oproti dlouhodobému celoročnímu průměru, který je okolo 1013 hPa!“ informuje meteoroložka.

Zajímavé je, že mnohem víc než samotný vysoký tlak nás ovlivní jeho postupný růst. „Budeme se cítit unavení a malátní. Problémy mohou pocítit zejména starší lidé, meteosenzitivní spoluobčané nebo psychicky labilní osoby,“ shrnula Honsová. Lidé mohou pocítit bolesti hlavy, budou špatně spát, může se dostavit bušení srdce, záchranáři budou vyjíždět ke kolapsům. Zároveň bude počasí nahrávat inverzi, proto se nedoporučuje příliš vycházet ven.

Základní rada pro víkend ale zní – žádný sport ani jiná námaha!

Jak na bolest hlavy?

  • Aspirin: Zejména šumivá forma je snadno vstřebatelná, obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která úspěšně tlumí bolest.
  • Paralen: Obsahuje paracetamol, který zajišťuje pocit uvolnění a úlevy při bolesti. Pomáhá i snižovat tělesnou teplotu.
  • Cereálie nebo tatranka:Cukr má na bolesti hlavy blahodárné účinky. Dejte si misku cereálií nebo sladkou oplatku.
  • Káva: Pokud se chcete osvěžit a vzpamatovat, kápněte si do šálku espressa několik kapek citronové šťávy.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.