Nepokoje v Egyptě: Ulice ovládly gangy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Nepokoje v Egyptě: Ulice ovládly gangy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Situace v Egyptě se o víkendu ještě více vyostřila.

Protivládní demonstrace si podle ofi ciálních informací vyžádaly už 150 lidských životů a další tisíce zraněných. Nepokoje zuří ve velkých městech – Káhiře, Suezu, Alexandrii či Luxoru. A ušetřena už nejsou ani turistická letoviska! K drancování došlo i v Hurghadě a Šarm aš-Šajchu.

I režim v letoviscích se v neděli vymkl normálu. Na české velvyslanectví se obrátili dva čeští turisté, kteří byli svědky rabování. Do Šarm ašŠajchu vjely tanky a i zde začíná atmosféra houstnout.

V ulicích egyptských velkoměst naproti tomu zuří líté boje, zde se situace vymkla kontrole. Snahy egyptského prezidenta Husního Mubaraka o uklidnění nepokojů, které se vyhrotily v občanskou válku, vyšly naprázdno.

Mubarak odvolal vládu a po 30 letech obsadil prázdné místo viceprezidenta, když do funkce jmenoval Umara Sulejmána, čímž prakticky rozhodl o svém nástupci. To nepomohlo. Desetitisícové davy se i šestý den dožadovaly jeho jasné rezignace.

V ulicích řádí gangy

Ulice sice střeží tanky, i tak se v nich ale prohánějí dobře organizované gangy, které se zbraněmi v ruce rabují, kde se dá. Policie řešit konflikty nezvládá, a tak ke slovu přichází armáda. Z věznic navíc uprchlo šest tisíc trestanců, včetně těžkých zločinců.

Lidé se snaží uchránit svůj majetek. Staví bednění, do boje proti zločincům volají dokonce i z tlampačů mešit. Ti nejbohatší ze země prchají v soukromých tryskáčích. A nájezdu lapků neodolaly dokonce ani egyptské památky s nevyčíslitelnou hodnotou!

V sobotu byly zničeny v Egyptském muzeu v Káhiře dvě mumie, když se zlodějové pokoušeli vykrást hrobku krále Tutanchamona. To se jim nepodařilo, i tak si ale odnesli několik zlatých sošek z faraonovy hrobky.

Jak jsou na tom Češi?

Ještě v neděli ráno panoval podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury v místech, kde pobývají turisté z Česka, převážně klid. Turisté trávili své dny v poklidném dovolenkovém režimu, nikde ani náznak toho, že by o pár kilometrů dál zuřily líté boje. Zákaz vycházení pro turisty neplatil. Všechny obchody byly otevřené.

Telefonní spojení fungovalo, jediné potíže byly s internetem. Jenže o několik hodin později se objevily známky chaosu i tady! Do ulic turisty vyhledávaného Šarm ašŠajchu dorazily tanky. Od té doby je atmosféra v letovisku napjatá. Obchody jsou zavřené a turistům v Šarm aš-Šajchu i Hurghadě se důrazně doporučuje dodržovat večerní zákaz vycházení.

Nechce se vám na už koupený zájezd? Nezoufejte!

Čechů, kteří ruší zájezd do Egypta, přibývá. Pokud jste si už zakoupili zájezd do Egypta, ale do země se vám nyní kvůli nepokojům vycestovat nechce, nevadí! Podle Okamury vám většina cestovních kanceláří nabídne alternativu (na prvním místě jiný zájezd ve shodném termínu).

Přečtěte si
bukanero
31. 1. 2011 • 14:36

 a u nás v roce 89 byl masakr na Národní třídě, ani jeden mrtvý. To jsou věci!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.