V Egyptě zuří občanská válka: Češi jsou v bezpečí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V Egyptě zuří občanská válka: Češi jsou v bezpečí

Protestujících jsou tisíce.
Protestujících jsou tisíce. (ČTK/AP, ara)

Hořící domy. Tanky. Střelba. Takhle to vypadá ve velkých egyptských městech.

Protesty proti režimu prezidenta Husního Mubaraka (82) přerostly v několika dnech v to, čemu se běžně říká občanská válka. Podle oficiálních zpráv už přišlo o život 74 lidí, ale egyptská televize Al-Džazíra hovoří o 95 mrtvých a dvou tisících zraněných.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je nyní v Egyptě několik stovek Čechů. Jejich pobyt ale zatím nebyl narušen. Prezident Mubarak včera vyzval vládu k rezignaci a přislíbil reformy. Demonstrantům to nestačilo, chtěli jeho hlavu!

Exploze se ozvaly v Suezu, Alexandrii, Káhiře, kde se tisíce lidí shromáždily před budovou muzea: „Tuhle zemi jsi vykradl a zplundroval,“ burácel rozzuřený dav. Mubarak  nakonec po 30 letech obsadil prázdné místo viceprezidenta, čímž naznačil, že chce moc předat svému nástupci, pravděpodobně synovi Gamálovi. V zemi je čím dál větší chaos.

V pátek došlo k výpadu mobilních služeb a internetového spojení, ty byly včera částečně obnoveny, a ve velkých mětech platí do neděle zákaz vycházení.

Nepokoje zdržely páteční odlet letadla ČSA z Prahy do Káhiry. Kvůli nočnímu zákazu vycházení byl spoj přesunut a cestující odletěli až včera ráno. Podle cestovních kanceláří mají Češi z cestování do Egypta obavy, zvážit cestu  doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí.

Tanky v ulicích – takhle nyní vypadají egyptská města.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.