Nepokoje v Egyptě: Turisté prchají! České cestovky zrušily únorové zájezdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nepokoje v Egyptě: Turisté prchají! České cestovky zrušily únorové zájezdy!

Egyptské hotely se vylidňují, turisté v obavách o vlastní bezpečnost balí na cestu domů.
Egyptské hotely se vylidňují, turisté v obavách o vlastní bezpečnost balí na cestu domů. (EPA, ČTK/AP, Profimedia.cz)

Přesně týden zuří v Egyptě nepokoje proti vládě prezidenta Husního Mubaraka (82).

Oněch sedm dní zcela stačilo, aby přivedlo turistický ráj na pokraj absolutního krachu. Turisté po tisících houfně opouštějí zemi, pro některé zajišťují urychlenou evakuaci jejich vlády, takřka po celém světě platí doporučení do Egypta vůbec nejezdit! Cestovky, včetně těch českých, ruší zájezdy...

Tanky v ulicích, masové demonstrace, 150 mrtvých a vyrabované obchody. Takový je Egypt dneška. První případy rabování byly už zaznamenány i v letovisku Hurghada, kam každoročně míří desetitisíce českých turistů. Prezident Mubarak se podle některých zdrojů skrývá pod ochranou tanků ve druhém ze slavných letovisek Šarm ašŠajchu, kde zatím panuje klid.

Přesto české cestovní kanceláře ruší z bezpečnostních důvodů všechny únorové zájezdy k Rudému moři! Klientům nabízejí buď změnu termínu, lokality nebo i vrácení peněz bez storno poplatků. Spoje ČSA do Káhiry (středa, pátek, neděle) zatím dál létají, jen jsou vypravovány místo v noci až následujícího dne ráno.

„Hlavním důvodem je zákaz vycházení, který platí od čtyř odpoledne do osmi do rána,“ řekla Aha! mluvčí ČSA Hana Hejsková. V Egyptě je v současnosti kolem 1500 českých turistů.

Nejdramatičtější situace je stále v Káhiře. Město terorizuje pět tisíc uprchlých trestanců, v bankomatech docházejí peníze a lidé skupují potraviny v obavě z kolapsu zásobování.

Zemi houfně opouštějí tisíce zahraničních turistů, Čína evakuuje na 800 krajanů, pro ty kanadské posílá vláda speciální letecké spoje. Odlétají i Američané a Japonci. České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do Káhiry a Alexandrie.

Zloději se vrhli na české vykopávky!

Ozbrojené gangy v Egyptě už rabují i muzea, do problémů se dokonce dostali čeští archeologové, kteří už desítky let kopou v pohřebišti egyptských faraonů v Abúsíru. „Rozsah škod zjistíme, až dostaneme svolení k návštěvě lokality,“ sdělil šéf výzkumného týmu Miroslav Bárta. Chudí Egypťané si rozkrádáním starých památek snaží přilepšit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.