Podezřelý v kauze Anička: Dostal ho detektor lži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podezřelý v kauze Anička: Dostal ho detektor lži

Fotografie
Fotografie (internal)

Vůbec poprvé se na veřejnost dostaly výsledky testů na detektoru lži, jimž se podrobil hlavní podezřelý v případu ztracené devítileté Aničky Janatkové z pražské Troji.

Otakar T. (41) podle detektoru policistům od začátku lže! Například u otázky týkající se dívčina oblečení a při zmínce o růžové kšiltovce vystřelila ručička přístroje mimo měřitelné hodnoty – tak moc ho otázka rozrušila. Další test na detektoru pak už raději odmítl.

Otakar T., jediný podezřelý v případu, byl několikrát ve vězení a žil dvojím životem – v Mostě s družkou a dětmi, v Praze přespával ve strojovně výtahu a živil se krádežemi. Otakar T. nejdříve policistům tvrdil, že v Troji nebyl a dívku nikdy neviděl. Přitom se na Aniččině batohu našlo jeho sperma.

Státní zástupce na něj odmítl uvalit vazbu a muže propustil, přestože hodnoty naměřené na detektoru lži vykázaly, že Otakar T. ví o zmizení Aničky více, než přiznal u výslechu. Co dalšího podle serveru Aktuálně.cz zaznělo na detektoru lži? Červeně označeny jsou pasáže, kdy Otakar T. testem neprošel...

Co je detektor lži?

Přístroj tvoří speciální zařízení měřící pulz, tlak, odpor kůže a průběh dýchání. Pokud vyšetřovaný lže a uvědomuje si to, jeho tělo vytváří stresovou reakci. To se projeví změnami, například zrychlením pulzu nebo pocením. S použitím detektoru musí vyšetřovaný souhlasit.

5 otázek a odpovědí

  1. Policie našla na batohu dívky DNA. Co to bylo?
    Školní batůžek schovaný mezi haldou kamení a přikrytý těžkou deskou byl potřísněn spermatem, což prokázal rozbor DNA. Policisté zjistili, že sperma patří Otakaru T., kterého zatkli. Muž přiznal to, že na místě svačil. Zřejmě si prohlížel erotické obrázky v mobilu a ukájel se.
  2. Kdo je Otakar T.?
    Syn bývalého policisty a zaměstnankyně Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. S družkou a dětmi žil spořádaně v Mostě, do Prahy jezdil krást a žil jako bezdomovec. Několik dní dalekohledem sledoval dům Janatkových. Podle znalců je to psychopatická osobnost, je nadprůměrně inteligentní a fyzicky zdatný.
  3. Jakou kriminální minulost má za sebou?
    Byl osmkrát trestán, z toho čtyřikrát poslán do vězení. Šlo o majetkové delikty – krádež, zpronevěru, porušování domovní svobody, zanedbání povinné péče. Z vězení, odkud se mu jednou podařilo utéct, vyšel v polovině minulého roku.
  4. Proč je stále na svobodě?
    Policie ho sice zadržela, ale pak ho musela propustit. Soud na něj odmítl uvalit vazbu kvůli nedostatku důkazů. Proto ho kriminalisté obvinili alespoň z krádeží – například u něj našli třicet kradených občanek i s klíči, zřejmě chtěl vykrádat byty. A chystají se ho obvinit z dalších trestných činů.
  5. Co se s Aničkou stalo?
    Vyšetřovacích verzí bylo několik. Od únosu a vraždy až po nejnovější verzi, že se mohla stát obětí přepadení. Zloděj jí chtěl ukrást klíče od luxusní vily, kterou chtěl vyloupit. Něco se však zvrtlo a Anička se stala nepohodlným svědkem.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.