Rodiče zmizelé Aničky Janatkové: Blíží se Vánoce, jsme zoufalí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rodiče zmizelé Aničky Janatkové: Blíží se Vánoce, jsme zoufalí

Školačku hledají od 13. října.
Školačku hledají od 13. října. (Policie ČR, ara)

Dva měsíce a čtyři dny – tak dlouho je pohřešována Anička Janatková (9) z pražské Tróji. Její rodiče jsou zoufalí. Blíží se Vánoce a budou je muset trávit bez milované dcery. A jediný podezřelý navíc stále běhá na svobodě!

Pátralo se v Troji, kde dívka zmizela, snižovala se hladina Vltavy. A kromě Rakouska, ve kterém tamní policisté také pátrali, nabídla nově pomoc i Belgie. Jenže všechno je marné. Anička není k nalezení. Rodina se teď odhodlala k dalšímu veřejnému vystoupení a Aniččin otec Miloš Janatka přijel včera do ostravského studia České televize do pořadu Na stopě. „Mysleli jsme si, že zmizení je nedorozumění. S přibývajícím časem jsme propadali čím dál tím většímu zoufalství,“ popsal s kamennou tváří první okamžiky zmizení své dcery.

Jediné, co po dívce zůstalo, je batoh, na kterém se našlo sperma Otakara T. Toho policie hned zatkla, jenže soudce ho propustil. „Zdržuje se v místě bydliště a s policií spolupracuje,“ uvedla v pořadu policejní mluvčí Andrea Zoulová s tím, že policisté jsou neustále v terénu a prověřují vyšetřovací verze.Podle Janatky chtěla rodina v televizi rovněž oslovit další případné svědky, protože dívka se mohla pohybovat nejen v pražské ulici Pod Písečnou, kde zmizela. Policisté totiž mají svědectví, že byla dívka podobná Aničce viděna krátce po zmizení v oblasti v doprovodu dospělého muže.

„Potřebujeme určit, jestli to byla Anička, nebo ne. Pokud někdo tuto dvojici viděl, prosím, přihlaste se,“ řekl Janatka s tím, že dívka neměla bundu, jak se dříve předpokládalo, ale jen tričko a šátek. „Pokud Aničku někdo odvedl, tak to byla osoba, která vypadala úplně normálně,“ doplnil zoufalý otec. „Můžeme se ale zatím jen domnívat, zda šlo o Aničku,“ myslí si Zoulová. Kdo neztratil dítě, si nedokáže představit, jaká muka Janatkovi prožívají. Je před Vánocemi, a zůstali bez milovaného dítěte.

„Horší to být nemůže a lepší to také nebude,“ shrnul pocity rodinný přítel. I proto se Miloš Janatka odhodlal k dalšímu veřejnému vystoupení. Poprvé nabídl v televizi případným únoscům 3,5 milionu korun, podruhé stejnou částku i těm, kdo by přispěli k nalezení holčičky. „Chtěli jsme podniknout něco, co by nám Aničku dovedlo domů, bohužel nevedlo to ke kýženému výsledku. Z 99 procent se totiž jednalo o senzibily,“ řekl Janatka. „Policie ale dělá maximum a doufám a věřím, že bude dělat maximum, dokud Aničku nenajde,“ doplnil.

Novou naději však přinesla belgická policie, která se do pátrání zapojila. Má totiž výborné výsledky při hledání pohřešovaných dětí v zemích, které jsou součástí schengenského systému (v něm je i ČR). Mohli by pomoci, potvrdíli se varianta, že Anička byla unesena.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.