Porodní bába před soudem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Porodní bába před soudem

Fotografie
Fotografie (internal)

Středověké praktiky! Domácí porod s tragickým koncem řeší Obvodní soud pro Prahu 3.

Prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková se zodpovídá z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle obžaloby žena v červenci 2009 pochybila při vedení domácího porodu. Nebyla dostatečně technicky vybavena a včas nerozeznala komplikace. Když chlapeček přišel na svět a nedýchal, poradila otci, aby ho polil vodou.

Na poznámku soudkyně, že je to středověká metoda, reagovala porodní bába slovy: „Ale pomáhá to!“ Tentokrát to však nepomohlo. Lékaři podchlazené miminko bez dechu sice zachránili, ale šťastný život ho nečeká. „Nevidí, neslyší, neudrží hlavu, nepohybuje se sám. Má dýchací potíže. Reaguje na dotek tak, že když se mu líbí chování, uvolní se. Krmit se musí hadičkou,“ popsala stav malého Anatola nešťastná maminka.

Ta přiznala, že jí lékař domácí porod nedoporučil. Přesto se plně svěřila do péče Königsmarkové a údajně na její radu odmítla všechna běžná těhotenská vyšetření včetně ultrazvuku. Přítomné poté šokovala prohlášením, že by doma klidně rodila znova.

Obžalovaná u soudu trvala na tom, že vše udělala správně. Proč se dítěti zastavil krevní oběh, si neumí vysvětlit. Během líčení vyšlo také najevo, že tehdy neměla a dosud nemá k provádění porodů povolení. Nyní jí hrozí až 4 roky vězení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.