Václav Klaus: Už je to kauza John! Korupční aféra se stáčí jiným směrem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Václav Klaus: Už je to kauza John! Korupční aféra se stáčí jiným směrem...

Ministru vnitra Radku Johnovi dělá v posledních dnech těžkou hlavu kauza Drobil.
Ministru vnitra Radku Johnovi dělá v posledních dnech těžkou hlavu kauza Drobil.

Ministr vnitra Radek John (VV) umí seškrtat platy policistům, chce vyhodit policejního prezidenta Oldřicha Martinů, svou funkci ale zjevně nezvládá! Kdyby měl alespoň základní znalosti o postupu při podezření na korupci, nemohl by odvolanému šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi radit hlouposti. Není divu, že začal okolo sebe kopat. Zdá se totiž, že teď jde o »flek« jemu.

Michálek, který neuspěl, když žádal o setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), se v létě obrátil na Johna s tím, že má podezření na korupci ve fondu. „V té době neměl v ruce vůbec nic, šlo jen o domněnky,“ řekl John, který Michálkovi doporučil, ať si důkazy obstará tím, že si rozhovory bude nahrávat.

„Myslím, že ministr vnitra by měl vědět, jak se v takovém případě postupuje a ne takto hloupě radit,“ řekl Aha! nejmenovaný kriminalista, s tím, že podle správného postupu měl John Michálkovi poradit, ať se obrátí na policii a podá trestní oznámení.

Poté, co by ho dostal státní zástupce, mohl by tento požádat soud o nasazení operativních technických prostředků, tedy odposlechů. „Odposlechy zaštítěné policií mají pak daleko větší důkazní hodnotu, než odposlechy pořízené amatérsky,“ dodal kriminalista.

Nad Johnovou rolí v případu a jeho jednáním se pozastavil i prezident Václav Klaus. „Už tu nemáme jenom kauzu Drobil, už tu máme i kauzu John. Najednou je v té věci tisíc dalších otazníků,“ uvedl včera na televizi Prima.

John také v sobotu obvinil policejního prezidenta Martinů, který se kvůli korupci ve fondu sešel v pátek s premiérem Nečasem, z vynášení informací. „Je to šokující. Pan policejní prezident měl napřed informovat svého nadřízeného, tedy mě,“ uvedl ministr, který proto na Martinů poslal policejní inspekci.

Kvůli kauze už rezignoval ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Namočil se i Bárta?

V kauze Drobil se namočil kromě Johna i jeho spolustraník, ministr dopravy Vít Bárta. Podle Lidových novin měl hovořit s ministrem životního prostředí Drobilem předtím, než se vše dostalo do médií, a slíbit mu, že na odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka dá pozor.

Koalice: Rozpory trvají!

Ani dlouhých šest hodin jednání koaličních (ODS, TOP09, VV) špiček včera nestačilo k dohodě na řešení kauzy údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Schůzka měla obnovit důvěru mezi koaličními stranami před zítřejším jednáním o nedůvěře vládě, které ve Sněmovně vyvolala opoziční ČSSD, uváděli předsedové vládních poslaneckých klubů. Jednání pokračují dnes.

Libor Michálek

oto ČTK, ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.