Aha! spočítalo nové důchody - O kolik dostanete od ledna přidáno? Nic slavného to ale není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aha! spočítalo nové důchody - O kolik dostanete od ledna přidáno? Nic slavného to ale není!

Důchodci se mohou těšit, s příchodem roku 2011 jim na poště nebo na konta přidají pár stokorun navíc.
Důchodci se mohou těšit, s příchodem roku 2011 jim na poště nebo na konta přidají pár stokorun navíc. (Aha! – Martin Pekárek)

Od Nového roku si důchodci nebudou moci vyskakovat, ale povyskočit si mohou. Rozhodnutím vlády se jim totiž penze budou valorizovat, tedy mírně zvyšovat. O několik stovek si tak polepší všichni, kdo některou z dávek pobírají. I tak jim to ale celkové dopady různých zdražení nedorovná.

S příchodem roku 2011 se důchodci mohou těšit, že jim na poště nebo na konta přidají pár stokorun navíc. Vláda totiž rozhodla, že penze zvedne. „Zvýší se všechny důchody. Řádné i předčasné důchody starobní, důchody pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně, vdovské, vdovecké a sirotčí důchody,“ řekla Aha! mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

A o kolik se penze zvednou? Důchodový základ, který je pro všechny stejný, se zvýší z 2170 korun o šedesát Kč na 2230 korun. Zbytek, tedy individuální výměra, která se vypočítává z bývalého výdělku, pak vzroste o 3,9 procenta.

„O zvýšení penzisti nijak žádat nemusejí. Úprava bude provedena automaticky a všichni obdrží oznámení o zvýšení dávek,“ uvedla Buraňová s tím, že kdo dostává peníze na účet, tomu bude zaslán dopis. Ten, kdo si pro důchod chodí na poštu, dostane oznámení společně s výplatou vyššího důchodu.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Invalidé dál mohou pracovat - Ale pracující důchodce zdaní!

Ten, kdo pobírá jeden ze tří stupňů invalidního důchodu a bude si chtít ještě přivydělat, může i příští rok. Předpisy o důchodovém pojištění neobsahují žádné ustanovení, které by omezovalo jejich výdělkové možnosti. „Poživatelé těchto důchodů jsou tedy ve svých možnostech výkonu zaměstnání omezováni jen svým nepříznivým zdravotním stavem,“ řekla Aha! Jana Buraňová z ČSSZ. Naopak senioři, kteří si přivydělávají, budou muset v případě, že jejich příjem přesáhne 3násobek průměrného platu, z důchodu odvádět daně. Tato konkrétní změna ale začne platit až po schválení zhruba od poloviny roku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.