Smutek v brněnské zoo - Cora sežrala medvíďata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smutek v brněnské zoo - Cora sežrala medvíďata!

Cora je podle odborníků vzorná matka. Ti věří, že další odchov mláďat jí vyjde.
Cora je podle odborníků vzorná matka. Ti věří, že další odchov mláďat jí vyjde. (Aha! – Petr Novotný, Zoo Brno, Igor Zehl)

Z obrovské radosti je v brněnské zoo velké zklamání a smutek. Lední medvědice Cora, která vzorně vychovala medvíďata Billa a Toma, rozhodla tvrdě o osudu svých nových potomků. Na svět po třech letech přivedla v noci na neděli zřejmě dvě novorozeňata. Ta ale pozřela. Co se stalo?

Zprvu se medvědice podle ředitele zahrady Martina Hovorky chovala přirozeně, mláďata přijala a pečovala o ně. Její box byl od okolí izolovaný, měla absolutní klid. Zpočátku ošetřovatelé mláďata na kamerách neviděli. Že jsou dvě, odhadovali podle zvuků vycházejících z boxu. V úterý zahlédli na kameře už jen jedno. Pak ale Cora zneklidněla. Chovala se jinak, než když pečovala o Billa a Toma. Zatímco tehdy u nich stále polehávala, objímala je, čistila jazykem a nechávala je podle chuti pít, nyní začala nervózně přecházet po boxu.

„V určitém okamžiku usoudila, že je něco špatně, a vyřešila to tak, jak to medvědi řeší,“ dodal zoolog Jiří Vítek. Chovatelé tedy nahlédli dovnitř a ani jedno medvídě už nenašli. Medvědice je sežrala.

Odchov ledních medvědů v zajetí je velmi složitý. Než se podařil v případě Billa s Tomem, měla Cora za sebou několik neúspěchů. Neuměla se o potomky starat a ti uhynuli. Pak se jí ale v listopadu 2007 podařilo přivést na svět dvojčata. Tom nyní žije v pražské zoo a Bill v německém Gelsenkirchenu.

Zoolog Jiří Vítek: Z deseti porodů vyjdou tři

Je to, že Cora potomky sežrala, něčím výjimečným?
„Neudělala nic špatného. Mláďata asi nebyla z jejího pohledu v pořádku.“

Co jí na nich mohlo vadit?
„Nikdo je neměl v ruce, nikdo je neměl šanci vidět. Mohlo to být cokoliv.“

Jak medvědice poznala, že se děje s jejími potomky něco špatného?
„Každá vrozená vada se projeví i změněným metabolismem, tedy chemicky. Medvědice rozdíl v pachu cítí.“

Objevily se názory, že Cora mláďata pozřela, protože neměla v boxu potravu a byla hladová.
„V žádném případě. Lední medvědice jsou geneticky naprogramované tak, že i v přírodě před porodem přestanou přijímat potravu, zalezou si do doupěte a několik týdnů nejí. Žijí pouze z tělesných zásob.“

Jaká je šance, že se příště bude starat o potomky stejně jako o Billa a Toma?
„Neznamená to, že je špatná matka a že nebude mít další mladé. Z deseti porodů ledních medvědů v zoo vyjdou dva nebo tři.“

Říkali jste, že pokud se o mláďata nebude samice starat, jste připraveni jí je odejmout a v inkubátoru je odchovat uměle. Proč se tak nestalo?
„Zakročili bychom, kdyby je ignorovala a nepečovala o ně. Ona se ale o ně starala. Pak se to zlomilo a v krátké chvíli je pozřela.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.