Asijské recepty – Naučíme vás jíst čínskými hůlkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Asijské recepty – Naučíme vás jíst čínskými hůlkami

 (archiv TO a www.jonasfuchs.cz)

Už jste zkoušeli jíst hůlkami jako Asiaté? Pokud vám to nešlo, měli jste špatného učitele. My vás to zaručeně naučíme.

Vařit asijská jídla a přitom je neumět správně jíst, to je jako Japonci nebo Číňané při svém stolování používají hůlky a zřejmě není snad nikdo, kdo by se je nepokouišelpoužívat. Ne každý se to však naučil. Nabízíme proto názorný systém výuky jejich používání krok za krokem.

  1. Uchopíme hůlky naší nedominantní rukou (praváci levou, leváci pravou) a „podáme“ je širší stranou naší dominantní ruce.

Kliknutím zvětšete

  1. Hůlky vložíme mezi palec a ukazovák a mezi hůlkami ponecháme odstup cca 2cm.

  1. Hůlky stále držíme oběma rukama, a poupravíme podle potřeb, toto se liší jelikož každému hůlky vyhovují jinak. Upravuje se odstup hůlek podle šířky bříška palce a vysunutí hůlek podle potřebné délky.

  1. Hůlky je slušnější držet na konci, lépe to i vypadá. Nyní je ruka v pozici, kdy si prsty hůlky posunují podle potřeby a palec se „uvelebuje“ na svém místě.

Kliknutím zvětšete

  1. Takto vypadá ruka již připravená ke správnému použití hůlek. Velice důležité je hůlky nedržet křečovitě, vše je uvolněné, ale jisté držení je nezbytné.

Kliknutím zvětšete

  1. Takto vypadá celá ruka, prsteník a malíček jsou při konzumaci pomocí hůlek nepotřebné prsty, proto se posouvají do nečinné pozice.

Kliknutím zvětšete

  1. Z obrázků kroku 6 a 7 je patrné pozorovat jednoduchý pohyb prováděný při uchopení sousta. V tomto úkonu je jediným hybatelem ukazovák. Jedná se o stejný pohyb jako při oklepávání popela z cigarety.

Kliknutím zvětšete

  1. Ukazovák je téměř napnutý a pohybuje se odshora dolů. Palec tento pohyb přirozeně následuje jemným pohnutím dolů.

Kliknutím zvětšete

  1. Je dobré začít cvičit na větších kusech (soustech), suchých, či lepkavých, které je snadné uchopit.

Kliknutím zvětšete

  1. Velké předměty mají tu výhodu, že je možné je uchopit mnoha různými způsoby.

Kliknutím zvětšete

  1. Po chvilce tréninku se můžeme přesunout na menší a složitější sousta, či předměty.

POZOR! Ve slíbených receptech Tomia Okamury budeme pokračovat v září. Tehdy jej také pozveme k online chatu se čtenáři, kteří si budou potřebovat některé postupy vaření asijských jídel ujasnit.

Připomeňte si některé z receptů Tomia Okamury:

Vaření s Tomio Okamurou – Dnes nudle Yakisoba + sojové lusky Edamame

Kukuřičná polévka z kuchyně Tomia Okamury

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.