Asijské recepty – Naučíme vás jíst čínskými hůlkami
Už jste zkoušeli jíst hůlkami jako Asiaté? Pokud vám to nešlo, měli jste špatného učitele. My vás to zaručeně naučíme.
Vařit asijská jídla a přitom je neumět správně jíst, to je jako Japonci nebo Číňané při svém stolování používají hůlky a zřejmě není snad nikdo, kdo by se je nepokouišelpoužívat. Ne každý se to však naučil. Nabízíme proto názorný systém výuky jejich používání krok za krokem.
-
Uchopíme hůlky naší nedominantní rukou (praváci levou, leváci pravou) a „podáme“ je širší stranou naší dominantní ruce.
-
Hůlky vložíme mezi palec a ukazovák a mezi hůlkami ponecháme odstup cca 2cm.
-
Hůlky stále držíme oběma rukama, a poupravíme podle potřeb, toto se liší jelikož každému hůlky vyhovují jinak. Upravuje se odstup hůlek podle šířky bříška palce a vysunutí hůlek podle potřebné délky.
-
Hůlky je slušnější držet na konci, lépe to i vypadá. Nyní je ruka v pozici, kdy si prsty hůlky posunují podle potřeby a palec se „uvelebuje“ na svém místě.
-
Takto vypadá ruka již připravená ke správnému použití hůlek. Velice důležité je hůlky nedržet křečovitě, vše je uvolněné, ale jisté držení je nezbytné.
-
Takto vypadá celá ruka, prsteník a malíček jsou při konzumaci pomocí hůlek nepotřebné prsty, proto se posouvají do nečinné pozice.
-
Z obrázků kroku 6 a 7 je patrné pozorovat jednoduchý pohyb prováděný při uchopení sousta. V tomto úkonu je jediným hybatelem ukazovák. Jedná se o stejný pohyb jako při oklepávání popela z cigarety.
-
Ukazovák je téměř napnutý a pohybuje se odshora dolů. Palec tento pohyb přirozeně následuje jemným pohnutím dolů.
-
Je dobré začít cvičit na větších kusech (soustech), suchých, či lepkavých, které je snadné uchopit.
-
Velké předměty mají tu výhodu, že je možné je uchopit mnoha různými způsoby.
-
Po chvilce tréninku se můžeme přesunout na menší a složitější sousta, či předměty.
POZOR! Ve slíbených receptech Tomia Okamury budeme pokračovat v září. Tehdy jej také pozveme k online chatu se čtenáři, kteří si budou potřebovat některé postupy vaření asijských jídel ujasnit.
Připomeňte si některé z receptů Tomia Okamury:
Vaření s Tomio Okamurou – Dnes nudle Yakisoba + sojové lusky Edamame