Stvůry z hmyzí říše - Nejdetailnější záběry domácích škůdců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Stvůry z hmyzí říše - Nejdetailnější záběry domácích škůdců

Moucha domácí
Moucha domácí

Vypadají jako vetřelci z hollywoodských filmů. Ve skutečnosti jsou blíž, než bychom čekali. Máme je totiž všichni doma! Na milionkrát zvětšené fotografii byla konečně odhalena pravá tvář roztoče, mouchy či larvy.

Moucha domácí

Má dva páry křídel a oči složené ze čtyř tisíc čoček. Samička naklade 500 vajíček, z nichž se během dne vylíhnou larvy. K živobytí stačí mouchám jen tekutiny. Na pevné jídlo plivou sliny, aby si jej předtrávily, než jej vcucnou. Na jídlo přenášejí bakterie ze zvířecích výkalů.

Roztoč

Z těla mu trčí dlouhé chlupy a má silné přední nohy. Zabydluje se hlavně v kuchyních a živí se převážně moukou, cereáliemi či sýry. K životu potřebuje vlhkost. Samička klade 500 vajíček až 25krát za den. Napadené jídlo by se mělo ihned vyhodit.

Larva bzučivky

Líhne se z vajíček pokládaných na mrtvá těla živočichů či lidí. Stadium vývoje vajíček může policistům pomoci určit dobu smrti. Larvy se používají v medicíně k vyčištění ran. Bzučivky sežerou odumřelou tkáň a nechají tu zdravou. Jejich sliny navíc ránu sterilizují. Dospělý tvor měří 1 cm.

Autor: (šum)
Foto Profimedia.cz

Autor:  em unikátních snímků je cenami ověnčený vědecký fotograf Steve Gschmeissner 61 z Velké Británie. Pro zvětšení titěrných domácích škůdců použil ultrasilný snímací elektronový mikroskop. Konečně se tak můžeme podívat do očí hmyzu,který většinou patří mezi proklínané škůdce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.