Oslavy MDŽ: V USA i v Bílém domě, v Česku skoro potajmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oslavy MDŽ: V USA i v Bílém domě, v Česku skoro potajmu

Prezident Barack Obama popřál manželce Michelle k MDŽ přímo u řečnického pultíku v Bílém domě na recepci uspořádané na počest Mezinárodního dne žen.
Prezident Barack Obama popřál manželce Michelle k MDŽ přímo u řečnického pultíku v Bílém domě na recepci uspořádané na počest Mezinárodního dne žen. (ČTK, ara)

Oficiální oslavy, demonstrace či sexistické estrády… Ve světě si svátek žen připomínají různě. Zatímco v USA jej veřejně slavil i v Bílém domě prezident Obama, na Slovensku oslavy v pojetí vládní strany vyvolaly skandál. A u nás?

Prezident Barack Obama (48) včera políbil svou manželku Michelle (45) přímo u řečnického pultíku v Bílém domě na recepci uspořádané na počest Mezinárodního dne žen. Oslav se zúčastnila ale také například exministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová (73) či krásná černá herečka Kerry Washingtonová (33), známá z filmů Pán a paní Smithovi nebo Pidihajzlík.

Slovenskému premiérovi Robertu Ficovi (46, Smer) se připomenutím Mezinárodního dne žen podařilo vyvolat spíše nenávist ženskoprávních organizací. Ministři jeho vlády totiž zapomněli na původní význam svátku a své mítinky proměnili v sexistické estrády.

„Přijde nová sestřička na oddělení v minisukni, z níž koukají krásné nohy. Objeví se lékaři, prasáci, neboť byli očkovaní proti prasečí chřipce, a starší z nich se zeptá: „Sestřičko, kde ty vaše krásné nohy končí? Přesně tam totiž začínají naše zájmy…,“ řekl v topolčanském sále plném žen ministr zdravotnictví Richard Raši. Podobně se „bavili“ i další ministři Smeru Marek Maďarič a Robert Kaliňák.

Okamžitě na to reagovaly organizace, které se zabývají ženskými právy, a při své demonstraci symbolicky vracely Ficově straně Směr růže, které její členové rozdávaly ženám k MDŽ. Fico se však tím nenechal vyvést z míry. Jeho vláda prý žádný zákonem ženským právům neublížila a to je podstatné.

A v Česku? MDŽ se u nás nemůže zbavit nátěru totalitního svátku, kdy jej slavili spíše muži, kteří popřáli s kytkou a bonbonierou ženám a pak sami otevřeli láhev nebo vyrazili do hospod. A ženy se pochopitelně věnovaly svým domácím povinnostem.

Kliknutím zvětšete

Tradičně u nás svátek slaví komunisté a sociální demokraté a organizace, které se zabývají ženskými právy. Částečně jej připomínají také zelení. Nepřímo ho oslavila i šéfka odpadlíků od zelených Olga Zubová. „Já jsem včera slavila s přáteli slavila první výročí mého vyloučení z bursíkovské Strany zelených. Mimochodem, v souvislosti s MDŽ musím poznamenat, že vyloučit v tento den hned tři ženy, mi přijde obzvlášť pikantní,“ pousmála se předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Jedním dechem však dodala, že MDŽ ani jiné svátky jako třeba Valentýn neslaví. „Přesto jsem dostala spoustu milých sms k svátku, květiny i čokoládu,“ dodala.

Kliknutím zvětšete

Šéf ČSSD Jiří Paroubek nevynechal příležitost, jak ženy svoji pozorností potěšit. Přál ženám obecně, popřál novinářkám na tiskové konferenci, pracovnicím Lidového domu věnoval květiny. S květinou nevynechal ani na manželku Petru.

Ani šéf komunistů Vojtěch Filip na svou ženu nezapomněl. „Manželce jsem popřál, dostala kytičku. A byl jsem i večer doma. To byl pro ní opravdu svátek," prozradil nám s úsměvem.

Pravicoví politici svátek připomínající boj žen za svá práva nechává přinejmenším chladní. „Nejsem slavící typ. Slavičům přeji hodně slavení až do uslavení," řekl s humorem sobě vlastním senátor Jaroslav Kubera (ODS). Jeho stejně smýšlející kolegové ze senátu se už nejednou pokusili vymazat MDŽ ze seznamu významných dní v kalendáři.


A obyčejní lidé? Většina svátek neslaví. A pokud ano, obvykle v duchu dob minulých...

Z historie MDŽ…

V roce 1908 se v New Yorku švadleny stávkovaly za zkrácení pracovní doby, lepší platy, hlasovací práva a ukončení zaměstnávání dětí. V květnu téhož roku rozhodla Socialistická strana USA, že Národní den žen připadne na poslední únorovou neděli. V roce 1910 v Kodani na Mezinárodní konferenci socialistických organizací padl však návrh na zavedení Mezinárodního dne žen, datum byl stanoven po ženských protestech proti válce 8. března v Rusku v roce 1917. V roce 1975 Mezinárodní den žen oficiálně uznala OSN.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.