V pondělí Česko ochromí stávka dopravců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V pondělí Česko ochromí stávka dopravců!

V pondělí ráno se vlakem neprojedete.
V pondělí ráno se vlakem neprojedete.  (Aha! – Martin Přibyl)

Za necelý týden zažije celá republika dopravní stávku. V pondělí 1. března totiž ráno nepojedou vlaky ani některé spoje pražské městské dopravy. Stávka se koná z iniciativy Odborového svazu dopravy jako protest proti vyššímu zdanění zaměstnaneckých výhod dopravců, které platí od ledna letošního roku.

Co je dobré vědět:

V kolik hodin se bude stávkovat?

Používáteli k cestě do práce vlak anebo pražskou dopravu, rovnou se omluvte šéfovi, že přijdete 1. března pozdě. Mezi 4.00 a 9.00 ráno vás totiž nic nesveze.

Co všechno bude stát?

Kromě všech vlaků zatím stávku potvrdili pražští řidiči autobusů a tramvají. Pokud jde o pražské metro, ještě se čeká na rozhodnutí strojvedoucích. Navíc se hodlají připojit i další velká města.

Kde je přesně problém?

Od ledna se daň z přidané hodnoty u pracovních výhod počítá z tržní ceny, nikoliv z nižší zaměstnanecké ceny. Proto dopraváci přijdou o větší část platů. Návrh na snížení zdanění proto projedná Sněmovna už tento čtvrtek na mimořádné schůzi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.