Nový trestní zákoník: Místo ve vězení budete doma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový trestní zákoník: Místo ve vězení budete doma

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – Od 1. ledna začne platit nový trestní zákoník a s ním i systém domácího vězení. Někteří pachatelé se tak místo v cele poučí z hříchů v prostředí domova! Podle původních plánů je měl hlídat elektronický náramek na ruce, teď je ale kvůli nedostatku fi nancí vše jinak.

„Počítáme s tím, že pokud vláda návrh schválí, mělo by domácí vězení být zabezpečováno v několika fázích už v průběhu roku 2010. Ve druhé fázi, náš návrh počítá s rokem 2011, by mělo být zavedeno elektronické sledování,“ potvrdila Aha! Jitka Zinke z ministerstva spravedlnosti. Vláda bude o domácím vězení rozhodovat asi příští týden.

A co je elektronické sledování? Náramky na ruce, které pomocí GPS sledují polohu vězně. Na to ale potřebujeme stovky milionů korun, které nám EU dá kvůli krizi až příští rok. Systém tak bude fungovat až od roku 2011 – do té doby budeme vězně muset kontrolovat sami. Nad celou záležitostí se proto vznáší velký otazník. Bude možné vězně uhlídat? Budeme v bezpečí? Zde jsou odpovědi na nejdůležitější otázky.

Jak bude domácí vězení vypadat?

Místo nástupu do věznice zůstane odsouzený doma. Bude moci chodit do práce, ale od 20 do 5 hodin musí být doma, to samé o víkendu. Když má odsouzený práci na směny, může mu soud změnit podmínky. Pokud je věřící, může v neděli do kostela. V první etapě bude tohle zajištěno namátkovými kontrolami. „Probační a mediační služba bude posílena o 90 pracovníků, kteří budou personálně i materiálně vybaveni pro dostatečnou kontrolu,“ sdělila nám Jitka Zinke.

Co když někdo poruší pravidla domácího vězení?

Pokud člověk v domácím vězení poruší pravidla, může mu soud nařídit výkon trestu ve vězení. Byl-li odsouzen k roku domácího vězení, stráví v normálním vězení půl roku – pobyt ve věznici je vždy poloviční oproti domácímu vězení.

Pro koho bude domácí vězení možnou alternativou?

Pro drobné zloděje či viníky autonehod s horní hranicí trestu dva roky. Celkově se to má týkat až 4000 lidí. Zločinci, kteří se dopustili těžkých činů, tuto možnost mít v první fázi nebudou. Se zlepšeným zabezpečením to bude snad možné v budoucnosti.

Jaké jsou výhody systému?

Náklady na klasické vězně jsou vysoké a věznice jsou přeplněné – počet vězňů překračuje kapacitu o 14 %! Česko je navíc s 22 tisíci vězni a dalšími 7500 odsouzenými, pro které není ve věznicích místo, třetí v žebříčku EU, pokud jde o počet vězňů na obyvatele! Ročně by systém mohl ušetřit až 800 milionů Kč.

Jaké jsou nevýhody?

Zpočátku půjde o problém bezpečnosti. Kontrolovat vězně je náročné, i když kvůli tomu budou nabráni úředníci. Až budou fungovat »náramky« a vězně budeme sledovat pomocí satelitu a GPS, vše bude jednodušší.

Už systém někde funguje?

Hlavně v USA a Velké Británii. Vězni mají náramky, díky kterým sice nemusejí být pořád doma, ale které např. pedofilům znemožňují přístup do zón, kde se pohybují děti apod.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.