Jaký má plat? A dalších 15 zajímavých otázek k Benediktu XVI. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jaký má plat? A dalších 15 zajímavých otázek k Benediktu XVI.

Benedikt XVI. dvakrát prodělal mozkovou příhodu, bere léky na srdce.
Benedikt XVI. dvakrát prodělal mozkovou příhodu, bere léky na srdce. (EPA)

05:00 – Už v sobotu přijede do Česka papež Benedikt XVI. (82). O mše, které bude sloužit v Brně a Staré Boleslavi, je obrovský zájem. V Brně má být 100 000 lidí, ve Staré Boleslavi dalších 40 000 lidí! Jaký ale je život papeže? V čem se liší od toho, který vedou běžní lidé? A dostává plat? Tady jsou odpovědi na nejdůležitější otázky.

Už v sobotu přijede do Česka papež Benedikt XVI. (82). O mše, které bude sloužit v Brně a Staré Boleslavi, je obrovský zájem. V Brně má být 100 000 lidí, ve Staré Boleslavi dalších 40 000 lidí! Jaký ale je život papeže? V čem se liší od toho, který vedou běžní lidé? A dostává plat? Tady jsou odpovědi na nejdůležitější otázky.

  1. Odkdy je Benedikt XVI. papežem?
    Hlavou katolíků se stal 19. dubna 2005, nahradil Jana Pavla II., který zemřel. V Česku bude poprvé, jeho předchůdce tu byl před 12 lety. Je asi 265. papežem a z funkce je neodvolatelný.
  2. Kde papež bydlí?
    V apartmá vatikánského Apoštolského paláce v jeho nejvyšším patře. Výhled má exkluzivní – na Svatopetrské náměstí, ze svého okna se v neděli modlí spolu s věřícími.
  3. Kolik má služebných?
    O byt a o to, aby v něm bylo všechno v pořádku, se starají čtyři hospodyně, které i vaří. K ruce má dva tajemníky.
  4. Kde všude se papež pohybuje?
    Pokud necestuje, pohyb Benedikta XVI. se v podstatě omezuje pouze na Vatikán nebo Castel Gandolfo, kam se uchyluje v létě. Papež má dva pasy. Vatikánský a německý.
  5. Jaké má vlastnosti?
    Mediální obraz ukazuje papeže jako přísného, ve skutečnosti to prý ale tak není. Benedikta XVI. lidé z jeho okolí označují jako člověka rezervovaného, nesmělého.
  6. Kdo ho chrání?
    Hlídá ho tradiční švýcarská garda i italská tajná služba.
  7. Chodí do ulic jako jeho předchůdce?
    Na rozdíl od Jana Pavla II. se prý »nemaskuje« a nevyráží do ulic inkognito. Nebo se o tom neví.
  8. Jaké má záliby?
    Benedikt XVI. má rád fotbal. Prý roztaje, když se hovoří o jeho oblíbeném německém klubu Bayernu Mnichov. Papež má také od loňska svůj vlastní fotbalový tým. Jeho členy jsou studenti víry z Brazílie. V říjnu minulého roku se navíc klub spojil s béčkem týmu AC Ancona. Uvnitř klubu dodržují velmi přísná pravidla vycházející z etického kodexu křesťanství.
    Papež miluje i hru na klavír, rád se prochází a modlí ve vatikánských zahradách. Jeho dalším velkým zájmem jsou kočky. Po svém zvolení papežem si s sebou do apoštolského paláce vzal dvě, které měl jako kardinál.
  9. Obléká se jinak než předchůdce?
    Papež se od Jana Pavla II. liší barvou bot, které nosí. Na rozdíl od hnědé zvolil červenou a tato změna byla v médiích široce rozebírána. Donedávna se dokonce spekulovalo i o tom, u jakého italského módního domu papež šije.
  10. Jaké má názory na potraty či eutanazii?
    Podle očekávání – odmítá eutanazii, potraty, homosexuální svazky a jako nejlepší zbraň proti chorobě AIDS vidí zdrženlivost. Kondomy podle něj nákazu virem HIV zhoršují...
  11. Je pravda, že byl v Hitlerjugend?
    Ano, Němec Benedikt XVI. byl krátce členem Hitlerjugend, kam se musel podle svých slov ve 14 letech proti své vůli zapsat. Byl však neaktivním členem. Na konci války byl ve wehrmachtu, ze kterého ovšem dezertoval a nakonec upadl do amerického zajetí.
  12. Kolika mluví jazyky?
    Plynně hovoří šesti jazyky.
  13. Pobírá papež plat?
    Okolo této otázky bylo mnoho spekulací. Jeden z kardinálů totiž ještě za Jana Pavla II. řekl, že papež pobírá plat, ale dává ho na dobročinné účely. Mluvčí Vatikánu ale později prohlásil, že papež žádný plat nedostává – prý ale může utratit tolik, kolik potřebuje k výkonu svého poslání. Vydělává i psaním knih, třeba v roce 2007 takhle získal 50 milionů Kč. Peníze posílá na svou nadaci.
  14. Jak je na tom s moderními technologiemi?
    Využívá internetovou komunikační síť Facebook, zavést nechal také vlastní videokanál na serveru YouTube.
  15. Má papež zdravotní potíže?
    Během své funkce biskupa podával třikrát žádost o ukončení své služby, a to zejména kvůli zdraví. Jeho předchůdce Jan Pavel II. mu ale nevyhověl. Benedikt XVI. dvakrát prodělal mozkovou příhodu, bere léky na srdce.
  16. Proč má jméno Benedikt?
    Bendikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger, si to papežské vybral jako odkaz na papeže Benedikta XV., jméno znamená v latině »požehnaný«.
Papežův program - Po šesté budíček, večer zprávy v televizi

Typický den papeže Benedikta XVI. ve Vatikánu? Budíček po šesté hodině ráno, protože už v sedm musí být na soukromé mši. Jeho program se mění jen na cestách či při pobytu v jeho letním sídle v Castel Gandolfu, malém městě, které je vzdáleno asi 30 kilometrů od Říma. Hlava katolické církve má ve Vatikánu každý den mimo neděle audience, během pobytu v letním sídle je omezuje. V neděli se audience nekonají, papež ale stojí u svého okna v Apoštolském paláci, kde se v pravé poledne modlí spolu s věřícími shromážděnými na Svatopetrském náměstí. Denní papežův program je jiný, pokud cestuje po světě.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.