10 rad jak poznat dobré víno - Je lepší červené, nebo bílé? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

10 rad jak poznat dobré víno - Je lepší červené, nebo bílé?

Poznat kvalitní víno dá práci. Snad vám naše rady ušetří námahu.
Poznat kvalitní víno dá práci. Snad vám naše rady ušetří námahu. (Aha! – Karel Kopáč)

PRAHA – Vypěstovat dobré víno je věda, na to jsou odborníci. Laici ho však konzumují. Jak si ale správně vybrat víno v obchodě? Které nám bude chutnat? Stačí se spolehnout na konkrétní odrůdu či ročník? Snad vám trochu poradíme.

Vypěstovat dobré víno je věda, na to jsou odborníci. Laici ho však konzumují. Jak si ale správně vybrat víno v obchodě? Které nám bude chutnat? Stačí se spolehnout na konkrétní odrůdu či ročník? Snad vám trochu poradíme...

  1. Které druhy vína se považují za nejlepší?
    Všeobecně patří mezi nejlepší odrůdy Ryzlink rýnský (bílé) a Pozdní burgundské (červené). Jinak také: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot a Chardonnay.
  2. Musí být dobré víno druhově čisté?
    Ne, leckteré kvalitní odrůdy mají příměsi – Cabernet Sauvignon chutná trochu po fialkách, v Merlotu ucítíte eukalyptus...
  3. Jsou bílá či růžová vína ušlechtilejší než červená?
    Ne, jsou rovnocenná. Mošt je vždy světlý. Barvu výsledného produktu určuje to, jak dlouho ho vinař nechá s vymačkanými hrozny kvasit.
  4. Ze kterých zemí pochází nejlepší víno?
    Z Francie, Itálie a Španělska. Dále se za velmi kvalitní považují vína rakouská, slovinská a švýcarská.
  5. Moderní jsou i vína ze zámoří. Jak je to s nimi?
    Vína z Kalifornie, Chile a Argentiny často obsahují více alkoholu (14 až 15% místo běžných 13 až 13,5%). I dobrá vína tak ztrácejí pro spotřebitele chuť po méně sklenkách. Naopak u vín z jižní Afriky tento problém nehrozí.
  6. Je ročník opravdu tak důležitý pro chuť?
    Ano, proto by měl být na etiketě. Nejlepší ročníky jsou pro každý region i pro každou odrůdu jiné – tipy lze najít v průvodcích víny, nebo se zeptejte obchodníků s víny.
  7. Archivní vína jsou často drahá. Jsou opravdu lepší?
    Ne automaticky, rozhodující je skladovací potenciál. Kabinetní vína nezískávají delším skladováním žádnou dodatečnou kvalitu, pijí se běžně po dvou až třech letech. Pozdní sběr naopak zraje a konzumuje se po 5 až 10 letech. Nejlepší druhy vín se pijí až po 15 až 20 letech.
  8. Je při výběru vína důležitá i láhev?
    Na tvaru nezáleží. A co se týče velikosti – větší láhve (1,5 litru a víc) byste měli raději chránit před světlem, nejlepší je skladovat je ležící ve sklepě. V lednici je vinou častého otevírání dveří příliš mnoho světla, navíc je tam příliš suchý vzduch.
  9. Kolik opravdu dobré víno stojí?
    Bílé víno od 90 Kč, červené od 140 Kč. Korková zátka cenu o něco zvýší, ale víno nechá lépe dýchat, než kdyby byla plastová. Důležitá je zejména v případě, že se víno nechystáte konzumovat okamžitě.
  10. Lze dobré víno sehnat i v supermarketu?
    Samozřejmě. Nenechte se odradit nižší cenou – tu si mohou dovolit proto, že vína odebírají ve velkých výhodných dodávkách.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.