Profesor Rudolf Poledne: Jíme málo zeleniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Profesor Rudolf Poledne: Jíme málo zeleniny!

PRAHA (wer) – Rajčata, papriky, okurky, cibule a mrkev! To jsou podle poslední studie Fóra zdravé výživy nejoblíbenější druhy zeleniny. Fazolové a hrachové lusky, hlávkový salát a zelí, květák, špenát, ředkev či kapusta nám naopak moc nejedou... A je to škoda.


A zbytečně umíráme! ● Známe jen rajčata, papriky a cibuli, saláty málo...

Kdybychom je do jídelníčku zařadili častěji, až třetina lidí, které postihne srdeční infarkt, mrtvice nebo trpí aterosklerózou, by mohla být zdravá!

Právě nemoci srdce a cév zabijí každý rok víc než 45 tisíc Čechů! Většina z nás se jich paradoxně nebojí. Obáváme se rakoviny...

Kliknutím zvětšete„Rozsáhlé epidemiologické studie prokázaly, že doporučovaných pět porcí zeleniny denně je výbornou prevencí srdečně-cévních onemocnění,“ říká profesor Rudolf Poledne z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM. Současně se podle něj snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva.

Zeleniny jíme sice v porovnání s rokem 1989 o 20 procent víc, ale stále je to málo. „Loni snědl průměrný Čech 83,7 kg zeleniny, v roce 1989 68,7 kg,“ čte ze statistik profesor Poledne. Pokud statistický údaj přepočítáme, zjistíme, že je to stále velmi málo. Jde o pouhých 200 gramů denně. Sníst bychom ale měli kolem 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce! „Úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění je u nás tak vysoká, že by se měl každý snažit jim předcházet. A dát si zeleninový salát není nic složitého,“ dodává profesor Poledne.

Nejoblíbenější je »šopák«

Kliknutím zvětšete> Češi dávají přednost salátům ve formě přílohy.
> Jako hlavní jídlo si je dává pouze 32 % lidí, a to spíše ženy.
> Nejčastějšími ingrediencemi jsou rajčata, papriky, okurky, cibule a mrkev.
> Obvykle je dochucujeme kořením, octem a olejem (ten by měl být kvalitní rostlinný – řepkový, slunečnicový, olivový).
> Chybou není podle lékařů ani použití kvalitní majonézy, ale nejvíc jen 1 lžíce na osobu. A skvělé je salát ochutit čersvými bylinkami (oregano, bazalka, pažitka, libeček).
> Králem salátů je podle Čechů »šopák«.


11.6.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.