Profesor Rudolf Poledne: Jíme málo zeleniny!
PRAHA (wer) – Rajčata, papriky, okurky, cibule a mrkev! To jsou podle poslední studie Fóra zdravé výživy nejoblíbenější druhy zeleniny. Fazolové a hrachové lusky, hlávkový salát a zelí, květák, špenát, ředkev či kapusta nám naopak moc nejedou... A je to škoda.
A zbytečně umíráme! ● Známe jen rajčata, papriky a cibuli, saláty málo...
Kdybychom je do jídelníčku zařadili častěji, až třetina lidí, které postihne srdeční infarkt, mrtvice nebo trpí aterosklerózou, by mohla být zdravá!
Právě nemoci srdce a cév zabijí každý rok víc než 45 tisíc Čechů! Většina z nás se jich paradoxně nebojí. Obáváme se rakoviny...
„Rozsáhlé epidemiologické studie prokázaly, že doporučovaných pět porcí zeleniny denně je výbornou prevencí srdečně-cévních onemocnění,“ říká profesor Rudolf Poledne z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM. Současně se podle něj snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva.
Zeleniny jíme sice v porovnání s rokem 1989 o 20 procent víc, ale stále je to málo. „Loni snědl průměrný Čech 83,7 kg zeleniny, v roce 1989 68,7 kg,“ čte ze statistik profesor Poledne. Pokud statistický údaj přepočítáme, zjistíme, že je to stále velmi málo. Jde o pouhých 200 gramů denně. Sníst bychom ale měli kolem 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce! „Úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění je u nás tak vysoká, že by se měl každý snažit jim předcházet. A dát si zeleninový salát není nic složitého,“ dodává profesor Poledne.
Nejoblíbenější je »šopák«
> Češi dávají přednost salátům ve formě přílohy.
> Jako hlavní jídlo si je dává pouze 32 % lidí, a to spíše ženy.
> Nejčastějšími ingrediencemi jsou rajčata, papriky, okurky, cibule a mrkev.
> Obvykle je dochucujeme kořením, octem a olejem (ten by měl být kvalitní rostlinný – řepkový, slunečnicový, olivový).
> Chybou není podle lékařů ani použití kvalitní majonézy, ale nejvíc jen 1 lžíce na osobu. A skvělé je salát ochutit čersvými bylinkami (oregano, bazalka, pažitka, libeček).
> Králem salátů je podle Čechů »šopák«.
11.6.2009