Ach, ta hlava! Může za to počasí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ach, ta hlava! Může za to počasí!

Když se dostaví migréna, tak je každá rada drahá.
Když se dostaví migréna, tak je každá rada drahá. (: ara)

PRAHA – Taky vás včera bolela hlava, cítili jste se malátní a pod psa? Podle odborníků se vůbec není co divit. Včera se k nám totiž dostala studená fronta a s ní i náhlý a velmi výrazný pokles tlaku. A právě ten může za vaše potíže!

Výrazně poklesl tlak
Je to jako jít na Sněžku
Teplota klesla o 14°C

Po víkendových slunečných dnech se náhle ochladilo a se změnou počasí přišly u mnoha lidí i bolesti a točení hlavy nebo malátnost. „V neděli byl nadprůměrně vysoký tlak 1030 hektopascalů. Včera ale během pouhých dvanácti hodin klesl hned o deset hektopascalů, což je výrazný rozdíl. Běžně totiž tlak klesne o pouhé tři hektopascaly za celý den. Velká změna vyvolává podobné pocity, jako když z nížiny vystoupáte na Sněžku,“ popsala Dagmar Honsová z Meteopressu.

U lidí nad 55 let, pacientů s anginou pectoris a také citlivých jedinců se tak projevily bolesti hlavy a celková únava. Všechny tyto pocity nás navíc potrápí i v příštích dnech. „Pro tyto dny s oblačnou oblohou, srážkami a poklesem teploty je typický vysoký index ospalosti. Lidé jsou unavenější. Opět se není co divit. V neděli v poledne jsme v Praze naměřili teplotu 22 stupňů Celsia a včera jen pouhých 8 stupňů! Změny počasí pociťují hlavně takzvaně meteosenzitivní lidé, kterých je u nás v republice podle odhadů 20 procent. Citlivost na počasí mají buď vrozenou, nebo si ji vypěstovali časem, třeba po úrazech a zlomeninách,“ dodala Honsová.

Nejčastější typy třeštění hlavy

MIGRÉNA
(38 procent lidí)

  • Opakující se chronická bolest hlavy charakterizovaná střední až silnou intenzitou.
  • Migréna se vyznačuje pulsující bolestí v jedné části hlavy v okolí oka či za okem.
  • K doprovodným příznakům patří nevolnost, zvracení, světloplachost, poruchy vidění a větší citlivost na zvuky.

BOLEST HLAVY Z NAPĚTÍ
(více než 50 procent lidí)

  • Byla definována jako pocity sevřenosti, tlaku nebo napětí se širokým spektrem intenzity, četnosti a trvání.
  • Bolest postihuje celou hlavu.
  • V chronické formě je přítomna při probuzení a trvá po celý den.

CLUSTEROVA BOLEST
(3 procenta lidí)

  • Je pravděpodobně dědičná.
  • Objevuje se v periodách – hlavně jaro, podzim.
  • Zasahuje okolí očí a vystřeluje až do spánků. Je vždy jednostranná.
  • Souvisí s ní i ucpaný nos a slzení očí.
15 rad, jak vyzrát na bolesti hlavy
  1. Vybírejte si jídlo! Migrénu a bolesti hlavy zhoršují některé potraviny, jako jsou zrající sýry, čokoláda, citrusové plody, ořechy nebo červené víno.
  2. Vyhněte se jídlům z čínských restaurací! Často ve zvýšeném množství obsahují látku zvýrazňující chuť– glutamát sodný. U citlivých lidí vyvolává bolesti hlavy, návaly horka a pocení.
  3. Dopřejte si stravu bohatou na hořčík a draslík. Potřebný je i vitamin B2. Tyto látky najdete v listové zelenině, kapustě nebo banánech. K zmírnění bolestí pomohu i mořské ryby.
  4. Dodržujte pitný režim. Pijte vodu nebo neslazené ovocné čaje. Vhodné jsou i bylinky, například máta nebo heřmánek. Vyhnout byste se měli kávě, která vaše potíže spíše zhorší.
  5. Zalezte si do postele a dejte si studený obklad na čelo. Zkuste usnout. Během spánku se tělo regeneruje a bolest často sama ustoupí.
  6. Dopřejte si jemné masáže šíje a zátylku, které uvolní a prokrví tyto partie.
  7. Do oblasti spánků si vmasírujte mátový nebo levandulový olej.
  8. Populárním prostředkem ke zmírňování bolestí hlavy je i čínská tygří mast.
  9. Milovníci babských rad ocení i teplý polštář se slupkami pšenice špaldy, který si vložíte pod krk, nebo horké oloupané brambory v bavlněné utěrce.
  10. Zacvičte si jógu. Toto cvičení protahuje svaly, mírní stres, pomáhá dýchání a uvolňuje napětí.
  11. Pomilujte se. Kvalitní sex uvolňuje hormony štěstí endorfiny, které tlumí nepříjemné bolesti.
  12. Rozhodně se vyvarujte kouření!
  13. Zkontrolujte si matraci v posteli. Špatný typ způsobuje nejen bolesti hlavy od krční páteře, ale i bolesti zad.
  14. Užívejte si tepla ve vaně s teplotou vody do 38 ºC a relaxujte zhruba 15 minut. Vhodné je přidat do koupele pár kapek aromatického oleje, například s extraktem z chmele. Aromatické oleje dobře působí na emoční a psychickou stránku.
  15. V nouzi nejvyšší pomohou volně prodejné léky na bolesti hlavy. Mezi ty nejznámější patří aspirin, acylpirin, ibalgin nebo paralen. Podle odborníků byste je ale neměli užívat ve zvýšené míře. Léčení bolestí hlavy acylpyrinem nebo jinými analgetiky totiž časem porušuje přirozenou schopnost organismu potlačovat bolest.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.