Paroubek je na koni, srazil do kolen vládu Topolánka! Plán ČSSD - Zrušíme poplatky! Zlevníme elektřinu! Zavedeme šrotovné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Paroubek je na koni, srazil do kolen vládu Topolánka! Plán ČSSD - Zrušíme poplatky! Zlevníme elektřinu! Zavedeme šrotovné!

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek (ČTK/ Michal Krumphanzl)

PRAHA – S jídlem roste chuť! Jen co se ČSSD (společně s komunisty a koaličními rebely) v úterý podařilo shodit vládu, hned tvrdě zaútočila. Už příští týden se chce ve Sněmovně pokusit o zrušení všech zdravotnických poplatků a také prosadit svá protikrizová opatření – tedy snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty z devíti na šest procent, zavedení šrotovného, zvýšení přídavků na děti a podpory v nezaměstnanosti.

S jídlem roste chuť! Jen co se ČSSD (společně s komunisty a koaličními rebely) v úterý podařilo shodit vládu, hned tvrdě zaútočila. Už příští týden se chce ve Sněmovně pokusit o zrušení všech zdravotnických poplatků a také prosadit svá protikrizová opatření – tedy snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty z devíti na šest procent, zavedení šrotovného, zvýšení přídavků na děti a podpory v nezaměstnanosti.

Není vůbec vyloučené, že se ČSSD její návrhy podaří prosadit – vždyť v úterý byla schopna najít 101 hlasů pro svržení Topolánkova kabinetu. Šéf ČSSD Jiří Paroubek o podpoře zrušení poplatků a protikrizových opatření bude zcela jistě vyjednávat se zelenými odpadlicemi Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou, stejně tak s bývalými poslanci ODS Vlastimilem Tlustým a Janem Schwippelem.

Zejména u bývalých zelených poslankyň má ČSSD naději na úspěch. Paroubek s nimi jednal už před úterním hlasováním o nedůvěře. A v zákulisí se šušká, co všechno jim za podporu i při dalších hlasováních slíbil – prý by mohly mít vliv na ministerstvech, která by ČSSD ovládla (buďv úřednické vládě, nebo možná i po předčasných volbách). Vliv by získala i strana, ve které nově jsou – Demokratická strana zelených.

Co chce ČSSD:
Vláda v demisi dokončí předsednictví Česka v EU, které trvá do června. Pak by se ČSSD chtěla dohodnout na úřednické vládě, což ale ODS odmítá (lidovci ji ale nezavrhují). V tom případě sociální demokraté budou prosazovat předčasné volby.

Co chce ODS:
Čeká, že prezident Klaus pověří sestavením vlády Topolánka. Ten se pokusí sestavit vládu, která bude mít podporu ve Sněmovně i bez komunistů. Když se to nepovede, chce předčasné volby.

Co udělá Klaus:
Dnes zřejmě dostane do rukou demisi Mirka Topolánka. Mohl by ho pak pověřit sestavením vlády, ale asi bude chtít vidět, jestli bude mít Topolánek pro vládu potřebnou podporu 101 poslanců. Hodně bude záležet i na vyjednáváních. Pokud se strany dohodnou na předčasných volbách, bude všechno jinak.

Co příští týden navrhne ČSSD
  • Zrušení poplatků ve zdravotnictví – ty jsou dnes 30 korun za ošetření u lékaře a za recept, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost (v krajích kromě Prahy se už teď neplatí).
  • Snížení dolní sazby DPH z 9 na 6 procent – zlevnily by potraviny, léky, stravovací služby.
  • Zvýšení podpory v nezaměstnanosti a prodloužení doby vyplácení této podpory.
  • Zavedení šrotovného – například na Slovensku je 2000 eur, to je v přepočtu zhruba 54 tisíc korun.
  • Zvýšení přídavků na děti – chtějí významně rozšířit počet rodin, který by přídavek dostávaly. Uvažuje se dokonce i plošné zavedení přídavků. Přídavek by se také měl zvýšit o 100 Kč.
Co dalšího bude ČSSD prosazovat
  • Nižší ceny elektřiny – ČSSD bude bojovat proti zvyšování cen energií a chce ceny snížit. A to až o 20 až 30 procent. „Vytvoříme takový mechanismus, kdy se bude cena stanovovat na čtvrt roku dopředu jako u plynu. Dnes se fixuje na rok dopředu. A dnes se ukazuje, že trh nefunguje,“ řekl místopředseda ČSSD Milan Urban.
  • Zastavení privatizace ruzyňského letiště a ČSA.
  • Vyplacení 13. důchodu.
  • Vyplácení nemocenské v prvních dnech nemoci – dnes za první tři dny nemoci nedostanete ani korunu.
  • Zvýšit daň z příjmů právnických osob na 21 % – to je opatření, které ČSSD navrhuje kvůli krizi.
  • ČSSD nepodpoří vládní návrh na snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele.

Podle ODS by tyto návrhy stály rozpočet 80 miliard korun, ČSSD tvrdí, že by to bylo mnohem méně. Pravdou je, že by se muselo v rozpočtu najít několik desítek miliard korun. A to bude dost obtížné. Ekonomové, kteří nejsou návrhy ČSSD vůbec nadšeni, proto varují, že by mohlo dojít k velkému zadlužení. Opatření ČSSD by podle nich ekonomice nepomohla.

Kolik bychom brali za vlády ČSSD

Ať už budou volby na podzim nebo až na jaře příštího roku, velkou šanci na vítězství v nich má ČSSD. Ta se netají plánem na změnu daňového systému. Chce, aby lidé s vyššími příjmy platili větší daně, plánuje zavedení milionářské daně. Lidé s platem nad 40 tisíc korun měsíčně by platili nejvyšší třicetiprocentní sazbu daně (dnes všichni platí asi 23 procent). A ti s platem nad 100 000 Kč měsíčně by platili zhruba 38 % z hrubé mzdy.
ČSSD chce zrušení jednotné sazby daně, která platí teď (všichni platí procentuálně stejně). Uvažuje se buď o zavedení tří daňových pásem (10, 20 a 30 procent) podle výše příjmu. Možná se ale ČSSD vrátí k systému, který v Česku platil do roku 2007 – tedy čtyři daňová pásma ve výši 12 %, 19 %, 25 %, 32 %.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.