Náš bůček je světový! Vyndejte vepřové z lednice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Náš bůček je světový! Vyndejte vepřové z lednice!

Jan Michálek si vedle bůčku rád pochutná i na dobře ugrilované krkovičce.
Jan Michálek si vedle bůčku rád pochutná i na dobře ugrilované krkovičce.

PRAHA – Český bůček bodoval! Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky s ním vybojoval na mezinárodní kuchařské olympiádě v německém Erfurtu stříbrnou medaili!


PRAHA – Český bůček bodoval! Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky s ním vybojoval na mezinárodní kuchařské olym- piádě v německém Erfurtu stříbrnou medaili!

Žádný pečený bůček, jak ho zbožňuje většina národa, se ale nekonal! Kuchaři totiž měli nelehký úkol. Museli tohle tradiční jídlo připravit zdravě! Šťavnatý bůček proto připravili pomocí vakua. „Maso se vaří ve vakuu, takže jeho úprava je šetrnější. Do vakuovacího pytlíku se k masu přidá orestovaná cibulka a byliny, odsaje se vzduch a maso se zhruba tři hodiny vaří při nízké teplotě asi 56 stupňů. Takový bůček je šťavnatý a voňavý a zdravější, než když vezmete steak z kuřecího masa, který opečete na pánvi,“ vysvětlil vedoucí národního týmu Jan Michálek. Pokud ale doma nemáte přístroj na vakuování potravin, nezoufejte. Méně kalorickou variantu téhle pochoutky si můžete uvařit i doma v obyčejném hrnci. Počítejte ale s tím, že u plotny strávíte klidně i šest hodin!

Kliknutím zvětšetePodle nutriční terapeutky Věry Králové je ale třeba i takto upravený bůček pojídat jen velmi výjimečně. „Vhodnou tepelnou úpravou můžeme předejít vzniku nežádoucích látek, například z přepáleného tuku. I tak se ale množství kalorií, bílkovin, tuků a cholesterolu u masa se šťávou téměř nemění. Ovlivnit složení bůčku můžeme pouze výběrem méně prorostlého kusu. Jídlo je také třeba doplnit dostatkem zeleniny a další živočišné tuky vyměnit za rostlinné,“ zhodnotila Věra Králová.

Mistrovský bůček

Maso se dá do hrnce na základ z orestované cibule.
Okoření se.
Podlije se vodou.
Vaří se asi při 75 stupních pět až šest hodin.
Teplotu kontrolujeme teploměrem zapíchnutým do masa

Stříbrné menu

Vařený bůček
Růžovoučká panenka s hřibovou pěnou
Bramborový knedlík se slaninou
Bramborová kaše s krupkami
Salát z tuřínu a červené řepy.

Pikantní bůček podle Aha!

Připravte si: Bůček, olej, cibule, česnek, sladká paprika, sklenka vína, šálek kečupu, zázvor, bobkový list, dobromysl, bazalka, pepř, sůl.
Postup: Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, česnek, papriku. Zalijeme vínem, přimícháme kečup a koření. Bůček osolíme, opepříme, potřeme připravenou marinádou, podlijeme olejem a vodou. Pak upečeme na roštu nebo v troubě.


Autor: (lt)
Foto Aha! – Alexandr Malachovský

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.