Policajti mě obvinili z vraždy a říkali, že... Zabil jsem manželku! Teprve před pár dny ta noční můra skončila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policajti mě obvinili z vraždy a říkali, že... Zabil jsem manželku! Teprve před pár dny ta noční můra skončila

„Probudil mě průvan, okno bylo otevřené,“ ukazuje Pavel H.
„Probudil mě průvan, okno bylo otevřené,“ ukazuje Pavel H. (Aha! – Jaroslav Benda)

První den roku 2007, pár minut po čtvrté hodině ráno, přijela do ulice Na Zámkách v pražských Čimicích sanitka rychlé záchranné služby. Na dlažbě malého dvorku ležela po pádu z okna mrtvá ing. Anna H. († 59) a její hlava byla orámovaná zaschlou kaluží krve.

Životní pouť mrtvé ženy skončila zhruba dvě hodiny po půlnoci, v době, kdy sousedé v okolí oslavovali příchod Nového roku. Z její násilné smrti byl o několik dní později obviněn a posléze obžalován její manžel ing. Pavel H. (63).

Záhadná smrt

Třicátého prosince 2006 se Pavel H. vrátil z chalupy do Prahy a se svojí ženou téměř nepromluvil. Předtím se nepohodli kvůli názorům na politiku a ona řešila neshodu alkoholem. Měla jeden ze svých stavů, kdy pitím zaháněla deprese. Nebyla alkoholička, pila jen občas a někdy i víkendu řešila skleničkou své osobní problémy. Tentokrát to vyšlo na Silvestra. Navíc byla nemocná a brala léky. „Předpokládal jsem, že se vyspí a na Silvestra bude v pořádku. Šel jsem si lehnout do jiné místnosti a druhý den jsem si přispal,“ vzpomíná na osudný den Pavel H. Druhý den šel nakoupit s tím, že připraví chlebíčky k tradičnímu večernímu šampusu. Jenomže s manželkou nebyla řeč. Poslední den roku trávila v křesle a potom zase v posteli. „Byl jsem otrávený a mrzutý, že budu na Silvestra sám. Nakonec jsem si uvařil ovar a u televize jsem si dal pár piv a panáků. Poprvé v životě jsem nečekal na hymnu a šel si lehnout už před půlnocí,“ líčí sled událostí manžel. Kolem čtvrté hodiny ráno ho probudilo bouchání dveří a průvan. Zašel do vedlejší místnosti, manželka nebyla v posteli, zato si všiml dokořán otevřeného okna. Když vykoukl ven, spatřil dole ve tmě jakousi siluetu. „Měl jsem zlé tušení a jen tak nalehko jsem běžel dolů. Pamatuji se, že jsem toaletním papírem utíral krev kolem manželčiny hlavy, kterou náš pes olizoval, a volal jsem záchranku,“ vzpomíná na hrůzný zážitek Pavel H. Že byla u okna přistavená židle, si všiml až po příjezdu policie.

Oživoval mrtvou

Několik minut se podle pokynů z dispečinku RZS pokoušel svou ženu oživit, ale bezvýsledně. Jeho manželka byla tou dobou mrtvá už nejméně dvě hodiny, což si zoufalý muž nedokázal připustit. Posádka záchranky postupovala po příjezdu rutinně a pro jistotu přivolala policii. Rána na temeni hlavy totiž budila podezření, že mrtvou ještě před pádem z okna někdo udeřil, a bylo na mužích zákona, aby vyšetřili, zda se nejedná o trestný čin. Jediným podezřelým byl manžel mrtvé, Pavel H. „Policisté provedli šetření dost ledabyle, vím, že ani nesejmuli otisky prstů z parapetu nebo okna. Bavili se hlavně o tom, jak strávili Silvestra a jen zablátili schody a podlahu v domě,“ vzpomíná na začátek vyšetřování Pavel H. Ještě horší zážitek však šokovaného muže čekal o osm dní později.

Obviněn z vraždy

Devátého ledna 2007 se v domě v ulici Na Zámkách objevila policie znovu a Pavel H. si vyslechl obvinění z vraždy. Svou ženu, se kterou žil dlouhých pětatřicet let a měli spolu dvě dospělé děti, měl podle obžaloby usmrtit ranou nezjištěným tupým předmětem do hlavy a poté ji vysunout z okna přes parapet a z výšky téměř sedmi metrů ji shodit na dlážděný dvorek.

„Byl jsem z obvinění v šoku a v prvních okamžicích jsem se tomu snad i smál. Nevěřil jsem, že to policisté myslí vážně,“ komentuje své obvinění Pavel H., kterého však úsměv brzy přešel. Policisté vycházeli z lékařské zprávy, která vyjádřila podezření, že smrtelné zranění na hlavě nevzniklo pádem z okna, ale předchozím úderem do temene hlavy. K tomuto tvrzení se přikláněl i soudní znalec z odvětví forenzní biomechaniky. Podle něj mělo tělo dopadnout nejprve na hýždě, záda a levou část těla, což tudíž nekoresponduje s úrazem na hlavě. Zazněly i názory, že při přímém dopadu na hlavu by byla lebka daleko více rozbitá, neli na »kaši«. Po dlouhých 17 měsících od záhadné smrti Anny H. přišla ke slovu i rekonstrukce pádu z okna, k čemuž posloužily pytle s pískem. Tímto pokusem byl ke škodě obžalovaného vyloučen náraz hlavy poškozené o nedaleko stojící psí boudu, což mohlo objasnit tržnou ránu na její hlavě. Oba pytle dopadly v bezpečné vzdálenosti od stříšky boudy a obžalovaný, který sám požádal o zkoušku na detektoru lži, se ocitl v nezáviděníhodné situaci. Vše nasvědčovalo tomu, že vrahem je skutečně on. Přes rok čekal na soud, který o jeho osudu rozhodl teprve před pár dny.

Zproštěn obžaloby

Až poslední den soudního jednání rozhodl o tom, že obžalovaný byl zproštěn obžaloby z vraždy své manželky. Znalec v oboru soudního lékařství nečekaně změnil svůj předešlý názor a naznačil, že žena dopadla v určitém úhlu hlavou na nerovnost v dlaždicích dvorku v jakémsi začínajícím »kotoulu« (vysvětlení tržné rány na hlavě), a potom pád těla pokračoval mírně na levou část těla, což vzhledem k intenzitě zranění potvrdila i pitva. Vyloučil tak definitivně, že by žena dopadla nejdříve na hýždě, které nebyly poškozeny. Uvedl také, že ani hlavy sebevrahů z nuselského mostu nebývají vždy devastované. Znovu byl tedy povolán i znalec v oboru biomechaniky, který s názorem svého kolegy nakonec souhlasil a svůj původní posudek poopravil ve prospěch obžalovaného. „Málem ze mě udělali vraha, jsem rád, že to takto dopadlo. Byl jsem rozhodnut pokračovat třeba až do Štrasburku,“ říká omilostněný Pavel H. Tragickou smrt své ženy si vysvětluje jako nešťastnou náhodu a případnou sebevraždu vylučuje. Alkohol a léky mohly způsobit útlum, zmatenost a poruchu koordinace pohybů, což potvrzuje i zpráva znalkyně z oboru psychiatrie. Ženě se zřejmě zatočila hlava a bezvládný pád ukončil její život v době, kdy ostatní slavili příchod Nového roku.

„Po poradě s právníkem zvažuji minimálně stížnost na Policii ČR a její experty. V souvislosti s obviněním z vraždy jsem utrpěl nejen újmu na zdraví, ale také poškození pověsti, a zřejmě i ztrátu zaměstnání. Náhle jsem se v podniku ocitl jako nadbytečný,“ komentuje svou současnou situaci Pavel H.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.