Na tomhle prostěradle zemřel Heydrich - Je na prodej za milion! I se stopami krve... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na tomhle prostěradle zemřel Heydrich - Je na prodej za milion! I se stopami krve...

Hrabě Jan Berwid Buquoy s prostěradlem, na kterém Heydrich zemřel.
Hrabě Jan Berwid Buquoy s prostěradlem, na kterém Heydrich zemřel.  (pro Aha! – Martin Průša)

MĚŠICE/PRAHA – Po 65 letech se v Česku objevilo prostěradlo, na němž po atentátu v roce 1942 zemřel zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Ve své sbírce ho má Jan Berwid Buquoy, který se vzácný unikát rozhodl prodat.

Prostěradlo se stopami krve, na němž naposledy vydechl nacistický představitel, dostal hrabě Buquoy od přítelkyně rodiny Heydrichů. Aby sehnal další peníze na opravu svého zámku v Měšicích u Tábora, chce prostěradlo nabídnout k prodeji. „Prostěradlo mi darovala žena, která v osmdesátých letech koupila od ženy Heydricha penzion. Jde opravdu o část ložního prádla po nacistickém představiteli,“ řekl Aha! hrabě.

Heydrich nikdy na jiném než na vlastním prostěradle neležel. Všechna, která používal, měla výšivku s jeho jménem. Jinak tomu nebylo ani v Praze na Bulovce, kam byl po atentátu v roce 1942 převezen a kde krátce nato zemřel.

Hrabě Buquoy nabízí prostěradlo za milion korun. Získat ho může sběratel nebo některé muzeum. Současný majitel má ale jednu podmínku – nechce, aby se unikát dostal do nepovolaných rukou.

„Kdokoliv o ně bude mít zájem, se musí zavázat, že ho nezneužije nebo neprodá například nějakému hnutí, které by ho zneužilo k fašistické propagandě,“ říká Buquoy.

Ten získal před mnoha lety od Heydrichovy vdovy i pohovku a stůl, které slouží jako vybavení zámku. Toho se zatím ale zbavovat nechce.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.