Epidemie je tady! Rýma a kašel kosí malé děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Epidemie je tady! Rýma a kašel kosí malé děti!

 (Profimedia.cz)

PRAHA – Rýma, horečka a kašel, takový je začínající podzim a podle předpovědí počasí hrozí tento týden nachlazení každému. Na včerejší hřejivé sluníčko a téměř letní teploty můžeme totiž zapomenout, dnes se prudce ochladí a začne zase pršet!

Obrovské změny počasí, které přicházejí ze dne na den, jsou podle lékařů hlavním důvodem stále častějších viróz. Nejvíc marodů je teď mezi malými dětmi do pěti let – těch je nemocných tolik, že se už může mluvit o epidemii. „Nemocných je 2556 dětí na sto tisíc, epidemie začíná na počtu dvou tisíc,“ komentuje statistiky Státního zdravotního ústavu lékař Petr Randáček. Kýchají a smrkají i větší děti a dospělí, chřipka ale zatím v Česku naštěstí není. „V Evropě se vyskytuje jen ojediněle, situace je standardní,“ říká Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku. Zda nás letos čeká rozsáhlá chřipková epidemie, odmítá odhadovat. „Chřipkový virus je velmi nevyzpytatelný,“ upozorňuje Havlíčková.

Zato hlavní hygienik České republiky Michael Vít před chřipkou varuje a doporučuje se proti ní nechat během října a listopadu očkovat. „Každoročně podlehne komplikacím chřipky až dva tisíce lidí, výjimečný nebude ani letošní rok,“ tvrdí Vít.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.