Jak se opálit, ale nespálit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se opálit, ale nespálit?

...
... (istock.com)

V létě máme jedinečnou příležitost nachytat přírodní bronz. A ať už dovolenou trávíme u moře nebo u rybníka, pokožku musíme slunečním paprskům nejen vystavovat, ale také ji před nimi správně chránit. Každý typ kůže si přitom žádá zcela specifickou péči...

FOTOTYP I:
Keltský typ Bledá pokožka s množstvím pih, světlé oči a blonďaté nebo zrzavé vlasy. Tato pleť se velmi špatně opaluje, při pobytu na slunci většinou velmi rychle zrudne. Řadí se sem 2 % populace. Maximální doba pobytu na slunci: 5 – 10 minut. Tipy na opalování: Volte krémy na opalování, které jsou přímo určené pro citlivou pokožku a mají SPF (míru ochrany před UV zářením) vyšší než 50. Zařadit můžete i doplňky stravy s betakarotenem, které kůži také pomáhají chránit, a kosmetiku s panthenolem. Nezůstávejte na přímém slunci, jděte raději do stínu.



FOTOTYP II:
Evropský světlý typ Světlá pokožka, která má sklon k pihám, blonďaté nebo světle hnědé vlasy a šedé či modré oči. Na sluneční paprsky reaguje citlivě, vysušuje se, ale při správné péči se může lehce opálit. Patří sem 12 % populace. Maximální doba pobytu na slunci: 10 – 20 minut. Tipy na opalování: U moře vybírejte faktor vyšší než 30, v tuzemsku postačí SPF kolem 25. Pohybujte se spíše ve stínu. Regeneraci spálené kůže můžete podpořit krémy s výtažky z aloe vera.


FOTOTYP III:
Evropský tmavý typ Světlehnědá pleť bez pih, tmavě blonďaté až kaštanové vlasy a hnědé nebo šedé oči. Pokožka se většinou nespálí, při pobytu na slunci poměrně dobře hnědne. Mezi lidmi je nejrozšířenější, má ji 78 % populace.

Co je fototyp?
Je dán především intenzitou pigmentace, tedy množstvím a rozvrstvením melaninu v kůži. Hodnotí se ale také podle toho, jakým způsobem kůže reaguje na sluneční paprsky. Obecná poučka zní, že čím má člověk světlejší vlasy, tím nižší je jeho fototyp. Rozlišujeme čtyři základní druhy pleti (můžeme se setkat i s šesti).

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.